Αναχώρηση του κονβόι των αγροτών με τρακτέρ από την Αθήνα που συμμετείχαν στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες – Γενικές συνελεύσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους

Συντεταγμένα αποχώρησαν τα τρακτέρ από την πλατεία Συντάγματος όπως ακριβώς έφθασαν χθες στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μετά το μεγάλο χθεσινό συλλαλητήριο οι περισσότεροι αγρότες που είχαν φτάσει στην Αθήνα με λεωφορεία, πήραν από χθες το βράδυ τον δρόμο της επιστροφής.

Στην πλατεία Συντράγματος δεν υπάρχει κανένα ίχνος που να θυμίζει το χθεσινό συλλαλητήριο ενώ έχει αποκατασταθεί και η κυκλοφορία. Νωρίτερα πέρασε και το τελευταίο τρακτέρ, από το κομβόι που κινείται συντεταγμένα στην αριστερή λωρίδα της λεωφόρου Κηφισού, στη συμβολή με τη λεωφόρο Αχαρνών, συνοδεία αστυνομικής δύναμης. Από το απόγευμα κιόλας θα αρχίσουν εκ νέου συνελεύσεις των αγροτών για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Μαζί με τα τρακτέρ στο κομβόι είναι και κάποια ιδιωτικά αυτοκίνητα αγροτών. Αυτοκίνητα της τροχαίας θα συνοδεύουν καθ΄όλη τη διάρκεια της επιστροφής τους την αυτοκινητοπομπή. Από όπου περνάνε ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Όπως μεταδίδουν οι ρεπόρτερ της ΕΡΤ απ΄όπου περνούσε το κομβόι με τα τρακτέρ οι πολίτες τους χειροκροτούσαν.

Οι αγρότες πρόκειται σήμερα και αύριο να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα ώστε να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Όπως ανέφερε χθες ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων στην ΕΡΤ προσανατολίζονται είτε σε αποκλεισμό δρόμων, είτε θα προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποίησης.

Ο Γιώργος Δουμπιώτης, επικεφαλής του μπλόκου της Αταλάντης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” σημείωσε ότι οι αγρότες οργάνωσαν ένα μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο, κατά το οποίο έδειξαν και ήθος και αξιοπρέπεια.

“Ήρθαμε εδώ να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας στο μέλλον, στις δουλειές μας. Γιατί ξέρετε, η δουλειά μας για μας είναι η ζωή μας. Αυτό που θα μας κάνει βιώσιμους είναι η θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία και όχι η επιστροφή φόρου κατανάλωσης, αυτά τα 82 εκατομμύρια. Γιατί όταν η κυβέρνηση μοιράζει 82 εκατομμύρια στις τσέπες των αγροτών καταλήγουν ψίχουλα. Εμείς θέλουμε θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία. Δεύτερον, όσον αφορά τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, βγήκε υπουργός ο κ. Αυγενάκης και μας είπε ότι φταίει ο κακός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και κακή διοίκηση. Ξέρετε αυτή δεν την διορίζουν οι αγρότες, την είχε βάλει η κυβέρνηση και μας ζήτησε ένα συγνώμη. Το συγγνώμη τι να το κάνουμε; Στερούνται τα παιδιά μας τα βασικά. Να πάω εγώ στα φροντιστήρια και στις δραστηριότητες των παιδιών μου να τους πω τη συγνώμη του Αυγενάκη… δεν περνάει. Τα χρήματα ήταν δικά μας και έπρεπε να είχαν πληρωθεί. Από δική τους αστοχία δεν έχουμε πάρει τις επιδοτήσεις μας φέτος” τόνισε.

Αγρότης από το μπλόκο της Θήβας τόνισε στην ΕΡΤ ότι αναμένει να δικαιωθούν τα δικαιώματά τους. “Μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας, πιστεύουμε ότι θα παραμείνουμε εδώ” τόνισε σημειώνοντας ότι περιμένουν ενημέρωση από το σύνολο των μπλόκων για το πότε θα αναχωρήσουν.

Άλλος αγρότης από την Καλαμάτα τόνισε ότι αν δεν απαντηθούν τα αιτήματά τους δεν πρόκειται να φύγει κανείς και να κουνηθεί τίποτα.