Επιστροφή lockdown: Σε ποιες περιοχές – Πότε θα επιβληθεί

Κόκκινο συναγερμό σήμαναν οι υγειονομικές αρχές μετά των εντοπισμό κρουσμάτων που φέρουν την ινδική μετάλλαξη, την νούμερο ένα απειλή πλέον για την Ευρώπη.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 29 πολίτες που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα. Πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Ηράκλειο όπου μόνο χθες εντοπίστηκαν 9 στελέχη που φέρουν την μετάλλαξη με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 19 Όμως και στην Αττική έχουν εντοπιστεί 5, 2 στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Κόρινθο.

Το γεγονός προκάλεσε την έκτακτη σύσκεψη στη Πολιτική προστασία με τον Σωτήρη Τσίοδρα και Νίκο Χαρδαλιά να καλούν τοπικούς φορείς για να εξετάσουν το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στο ηράκλειο τα κρούσματα αφορούν σε Έλληνες και όχι σε εισαγόμενα με την πλειοψηφία τους να είναι ανεμβολίαστοι. Οι αρχές στην Κρήτη κλήθηκαν να τρέξουν τους εμβολιασμους για να μην κυριαρχήσει η ινδική μετάλλαξη στο νησί.

«Όπλο» το εμβόλιο

Η μετάλλαξη που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία είναι 50-60% πιο μεταδοτική. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι χτυπά νέους και κυρίως τους ανεμβολίαστους. Μόνο τρόπος για να αποφευχθεί ένα νέο πανδημικό κύμα … είναι οι εμβολιασμοί.

Σε έκτακτη ανακοίνωση του το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων, προειδοποίησε ότι το στέλεχος θα κυριαρχεί στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και κάλεσε τα κράτη μέλη να τρέξουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα. Στόχος να χτιστεί το τείχος ανοσίας πριν μπει το φθινόπωρο.

Επιστροφή σε lockdown: Σε ποιες περιοχές

Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν, ξεκαθάρισε, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο τρόπος για να μην χρειαστεί, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είναι το εμβόλιο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να μην επιστρέψουμε σε γενικευμένα lockdown και τέταρτα κύματα. «Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» υπογράμμισε.

«17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Τον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος

Μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας.

Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει» ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. 1ον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. 2ον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. 3ον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».

«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά λοκντάουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» σχολίασε ο κ. Αρκουμανέας. «Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης».

Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τους κινδυνολόγους αλλά τους ειδικούς. «Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν» ξεκαθάρισε. Τη μετάλλαξη Δέλτα την έχουμε βρει (στη χώρα μας) από τον Απρίλιο γίνονται ιχνηλατήσεις, μπορεί να μη βρίσκουμε όλες τις μολύνσεις, αλλά η συνολική εικόνα για τη Δέλτα είναι αυτή διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό».