Επιτελικό «μπάχαλο» με τα self-test

Ανοίγουν τα σχολεία και η αγωνία όλων των γονιών απέναντι στο ενδεχόμενο κι άλλων δεκάδων χιλιάδων παιδιών με κορονοϊό έχει χτυπήσει κόκκινο. Όμως, η στρατηγική της κυβέρνησης «ανοιχτά σχολεία και self-test μέρα παρά μέρα» -που έχει επικριθεί εντονότατα- προσέκρουσε και σε έναν τοίχο. Στην αδυναμία, όπως αποδείχθηκε, της επιτελικής διοίκησης να διανείμει την αυξημένη ποσότητα self-tests στους 1,6 εκατομμύρια δικαιούχους τους. Τα τελευταία 24ωρα, οι μισοί Ελληνες έζησαν στο πετσί τους τις ατελείωτες ουρές έξω από τα φαρμακεία και οι άλλοι μισοί τις κοίταζαν με δέος, περνώντας.

Τι συνέβη; Κανείς δεν σκέφτηκε ότι στο τετραήμερο της διανομής των δωρεάν self-tests, η μία μέρα ήταν αργία (τα Θεοφάνια) οπότε λειτουργούσαν μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία και ή άλλη Σάββατο, οπότε λειτουργούσαν μόνο τα εφημερεύοντα και τα διευρυμένου ωραρίου. Επίσης, φαίνεται πως διανομή έγινε περίπου στην τύχη, χωρίς κανείς να αξιοποιήσει τα δεδομένα από τις προηγούμενες, ώστε να προβλέψει έστω και κατά προσέγγιση τη ζήτηση ανά σημείο και να διανείμει τις ποσότητες αναλόγως. Μόνον έτσι εξηγείται το γεγονός ότι σημειώθηκαν εκτεταμένες ελλείψεις, παρότι συνολικά διανεμήθηκαν 8,5 εκατομμύρια self-test, ενώ τα δικαιούμενα ήταν 8 εκατομμύρια (1,6 εκατομμύρια δικαιούχοι επί 5 δωρεάν self-tests ο καθένας).

Ενώπιον του αδιεξόδου, η κυβέρνηση ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να βάλουν ξανά πλάτη και να διανείμουν τα δωρεάν self-tests και την Κυριακή. Οι φαρμακοποιοί, που είχαν προειδοποιήσει για το επερχόμενο μπάχαλο, αρνήθηκαν ξεκαθαρίζοντας ακόμα μια φορά ότι είναι πολύ λίγα τα ανοιχτά φαρμακεία τις Κυριακές και πρέπει να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Ετσι, βρεθήκαμε όντως μπροστά στο αδιέξοδο πάρα πολλοί γονείς, παρά την ταλαιπωρία τους, να μην καταφέρουν μέχρι και το Σάββατο να προμηθευτούν self-test για να πάει το παιδί σχολείο τη Δευτέρα. Αρα, είτε δεν θα έστελναν τα παιδιά, είτε -ακόμη- χειρότερα- θα τα έστελναν δηλώνοντας ότι έκαναν self-test, χωρίς να το κάνουν!

Αρα, η βασική στρατηγική της κυβέρνησης για ανοιχτά σχολεία με φουλ self-test, απέτυχε παταγωδώς εξαιτίας του ελλιπούς σχεδιασμού. Ενας σχεδιασμός, μάλιστα, που δεν είχε καν προβλέψει plan b για αυτή την περίπτωση. Η λύση-μπάλωμα δόθηκε όταν κάποιος στο Υπουργείο Παιδείας θυμήθηκε ότι self-test έχουν και τα σχολεία (για να τα διενεργούν στις στενές επαφές κρουσμάτων) και θα μπορούσαν να τα διαθέσουν επί τόπου στους γονείς που δεν κατάφεραν να προμηθευτούν.

Βεβαίως, οι εικόνες των παιδιών που θα κάνουν αύριο το πρωί self-test έξω από το προαύλιο του σχολείου τους, μάλλον κανέναν από τους υπεύθυνους για το μπάχαλο δεν προβληματίζει…