Επίθεση ενάντια στην Τουρκία εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της υπουργικής διάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου και τέθηκε επί τάπητος τη κατάσταση στη Λιβύη.
Ο Νίκος Δένδιας εστίασε στις ξένες παρεμβάσεις στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ενώ αναφέρθηκε και στο παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Σάρατζ με την τουρκική κυβέρνηση, τονίζοντας πως υπάρχει προσπάθεια «σφετερισμού κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Επιπρόσθετα υπογράμμισε την πάγια θέση της χώρας μας για την εξεύρεση πολιτκής Λύσης στη Λιβύη εστιάζοντας στην ανάγκη να είναι εφαρμόσιμη και βιώσιμη.
Αναλυτικά η δήλωση που έκανε ο Νίκος Δένδιας:
“Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, που διοργάνωσε η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και η πορεία των προσπαθειών για ειρήνευση και πολιτική λύση.
Επανέλαβα τη θέση μας ότι, η όποια λύση, προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη και βιώσιμη, θα πρέπει να είναι λιβυκής ιδιοκτησίας, να εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κινούμενη πάντα στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμπερασμάτων της Διαδικασίας του Βερολίνου, τις οποίες ενισχύει και η πρόσφατη Πρωτοβουλία του Καΐρου.
Τόνισα, παράλληλα, την ανάγκη άμεσου τερματισμού των έξωθεν παρεμβάσεων και της πιστής τήρησης του εμπάργκο όπλων. Δύο παραμέτρων που τροφοδοτούν τη διαμάχη και έχουν μοναδικό αποτέλεσμα την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες των ΗΕ για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και επιστροφής των αντιμαχομένων σε διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη μια πολιτικής λύσης. Σταθερός στόχος της χώρας μας είναι η ειρήνευση στη Λιβύη και η εδραίωση ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επαφές μας, όπως η συνάντηση μου με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ την προηγούμενη εβδομάδα στη Λιβύη.
Επιπλέον, επεσήμανα τη σημασία της ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά.
Υπογράμμισα, εν κατακλείδι, ότι καμία συζήτηση για τη Λιβύη δεν θα έχει αποτέλεσμα αν αγνοείται το γεγονός ότι η διεθνής νομιμότητα παραβιάζεται κατάφωρα στη Λιβύη. Aφ’ ενός μεν μέσω της συνεχιζόμενης παράνομης μεταφοράς πολεμικού υλικού και μισθοφόρων μαχητών, αφ’ ετέρου, δε, μέσω παράνομων μνημονίων που αποσκοπούν τον σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών, όπως επιχειρείται εις βάρος της Ελλάδος και μέσω της παραβίασης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Τόνισα, συναφώς, ότι η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για τη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, την επίτευξη ειρήνης στη Λιβύη και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”.