Smoke rises from the smouldering rubble as people gather at the scene of Israeli air strikes in the Haret Hreik neighbourhood of Beirut's southern suburbs on September 27, 2024. A source close to Hezbollah said the massive Israeli strikes on Beirut's southern suburbs flattened six buildings. (Photo by Ibrahim AMRO / AFP)

Επίθεση στη Βηρυτό: Οι Ισραηλινοί θεωρούν νεκρό τον Νασράλα – Πάνω από 350 τα θύματα

Το ισραηλινό Channel 12 αναφέρει ότι η εκτίμηση στη χώρα είναι ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο αποψινό χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων στο υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό. Ένας δεύτερος μεγάλος ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός, το Channel 13, είναι ελαφρώς πιο επιφυλακτικός, δηλώνοντας: «Προληπτική αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα κατά του Νασράλα πέτυχε».

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στους Times of Israel ότι το σημερινό χτύπημα στη Βηρυτό είχε στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ. «Είναι πολύ δύσκολο να τον φανταστείς να βγαίνει ζωντανός από μια τέτοια επίθεση», λέει ο αξιωματούχος.

Ο Άμος Γιαντλίν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού, λέει ότι η επίθεση στη Βηρυτό δεν θα είχε εγκριθεί αν δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα βρισκόταν στη στοχευμένη περιοχή. Δήλωσε επίσης στις ειδήσεις του Channel 12 ότι οι πηγές του, τις οποίες δεν κατονομάζει, είναι ανένδοτες ότι ο Νασράλα «δεν είναι πλέον μαζί μας».

Από το Τελ Αβίβ ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews Κωστής Κωνσταντίνου ενημερώνει ότι «η ίδια πηγή που έδωσε την πληροφορία ότι ο Νασράλα ήταν στο κτίριο πριν αυτό επιβεβαιωθεί επιμένει ότι τα περί διαφυγής του ηγέτη της Χεζμπολάχ δεν επιβεβαιώνονται». Παρόμοιο σενάριο υπήρξε με και με την περίπτωση του Μοχάμεντ Ντέιφ καθώς η Χαμάς επί ημέρες διέψευδε τον θάνατό του ακριβώς λόγω της φοβερής ισχύος των διατρητικών βομβών από τις οποίες δεν είχε απομείνει τίποτα.

Η ισραηλινή εφημερίδα Ηaaretz αναφέρει ότι ήδη οι νεκροί είναι 350, το Ιράν καταγγέλλει «έγκλημα πολέμου» και η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, για την οποία το Πεντάγωνο δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του απεσταλμένου του ΕΡΤΝews, Γιώργου Σιδέρη, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη φορτωμένα με διατρητικές βόμβες χιλιάδων λιβρών διαπέρασαν το καταφύγιο στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί ανώτατα στελέχη της Σιιτικής οργάνωσης.

Για επικίνδυνη κλιμάκωση που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, προειδοποιεί η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, που δέχτηκε το χειρότερο ισραηλινό πλήγμα ίσως και από την έναρξη της σύρραξης το 2006.

Η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews Αλεξία Καλαϊτζή με τον οπερατέρ Αντώνη Κατσογιαννόπουλο και ηχολήπτη τον Αντώνη Κυπραίο περιγράφει το έδαφος να σείεται από «10 – 15 διαδοχικές εκρήξεις κατά μήκος πολλών κτιρίων».

Η Χαμάς καταδικάζει το ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού. «Καταδικάζουμε έντονα τη βάναυση και συνεχιζόμενη σιωνιστική επιθετικότητα και κλιμάκωση εναντίον του αδελφού λιβανικού λαού μέσω άγριων αεροπορικών επιδρομών», συμπεριλαμβανομένης της σημερινής επίθεσης που είχε στόχο «κατοικίες», τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Γάζα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν στο σπίτι του, αναφέρουν οι New York Times , επικαλούμενοι δύο Ιρανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συνάντηση.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι η συνάντηση συγκλήθηκε μετά το ισραηλινό χτύπημα σε κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό με στόχο τον ηγέτη της λιβανέζικης ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, Χασάν Νασράλα.