Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη μεσαία τάξη: Τι ακύρωσε ο Μητσοτάκης

Στην αντεπίθεση περνάει η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μεσαία τάξη.

Αρμόδια κομματικά στελέχη τονίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η αλήθεια είναι ότι οι μεσαίες τάξεις δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ διότι ο ίδιος, απορρίπτοντας τη μείωση των πλεονασμάτων που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό, απέρριψε ένα προς ένα όλα τα θετικά μέτρα που είχε εξαγγείλει αξιόπιστα (καθώς είχε διασφαλιστεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020. Πρόκειται για μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και αναπτυξιακής στόχευσης με έμφαση τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ακύρωσε:

– Τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που θα ίσχυε από 1.1.2020.

– Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και τη δραστική μείωση για μεγαλύτερα.

– Την πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε αυτή να φτάσει μεσοσταθμικά στο 30% και μέχρι το 50% για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες

– Την αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

– Τις 10.500 προσλήψεις για την Παιδεία που είχαν προγραμματιστεί με το 1:1 για το 2020 και το 2021, και τις 15.000 προσλήψεις για την Υγεία στην επόμενη τριετία.»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αφενός “ξέχασε” να αναφερθεί στην προεκλογική του δέσμευση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2020 σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ, πράγμα που εκτός από τους εργαζόμενους θα ενίσχυε και τη ζήτηση και άρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αφετέρου, προανήγγειλε πρόσθετες αντεργατικές παρεμβάσεις όπως την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας που θα οδηγήσουν σε μειώσεις μισθών. Ίσως βέβαια ο κ. Μητσοτάκης να μην λογαριάζει τους μισθωτούς εργαζόμενους στις μεσαίες τάξεις».