(Photo by Jalaa MAREY / AFP)

Επιβεβαιώνεται από τον ισραηλινό στρατό ο θάνατος του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ

Ο Ντέιφ θεωρείται ότι ήταν από τους εγκεφάλους της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Γάζα τον περασμένο μήνα, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, μία ημέρα αφού ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.

«Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ανακοινώνουν ότι στις 13 Ιουλίου του 2024 μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν την περιοχή της Χαν Γιούνις και ύστερα από αξιολόγηση των μυστικών πληροφοριών μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ εξουδετερώθηκε στο χτύπημα», ανακοίνωσε ο στρατός.

Η Χάμας δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την είδηση ότι σκοτώθηκε ο Ντέιφ, ωστόσο ένας αξιωματούχος της, ο Εζάτ Ρασάκ, είπε ότι η όποια δήλωση για θανάτους των ηγετών της είναι δική της, και μόνο, ευθύνη.

«Έως ότου μία από τις δυο (η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς) το ανακοινώσει, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ειδήσεις που δημοσιεύονται σε μέσα ενημέρωσης ή από άλλες πλευρές», δήλωσε ο Ρασάκ.

Η ανακοίνωση του Ισραήλ εκδόθηκε την ώρα που στην Τεχεράνη γινόταν η κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Το Ιράν και η Χαμάς αποδίδουν την ευθύνη για τη δολοφονία του Χανίγια στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει αρνηθεί ούτε επιβεβαιώσει κάποιο ρόλο στον θάνατό του. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι σκότωσε υψηλόβαθμο διοικητή του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ στη Βηρυτό την Τρίτη.

Η Χεζμπολάχ και η Χαμάς στηρίζονται από το Ιράν. Οι τελευταίες αυτές δολοφονίες έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, με απειλές περί εκδίκησης κατά του Ισραήλ, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν επιδιώκει έναν περιφερειακό πόλεμο αλλά ότι θα ανταπαντήσει με σθένος στην όποια επίθεση.