Έρχεται δεκαήμερος καύσωνας – Φόβοι για τον χειρότερο καύσωνα μετά το 1987

Καύσωνας διαρκείας έρχεται με το θερμόμετρο να φτάνει του 44 βαθμούς Κελσίου. H θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει από αύριο, ενώ την Πέμπτη θα εκτοξευτεί.

Για την επέλαση ενός από τα σφοδρότερα κύματα καύσωνα ετοιμάζονται κυρίως οι Αθηναίοι, καθώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για εφιαλτική ατμόσφαιρα που θα κρατήσει τουλάχιστον 8 με 10 ημέρες.

Η αφρικανικές αέριες μάζες θα φτάσουν στη χώρα μας από την Τετάρτη, ενώ η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν στο Αγρίνιο και τον Πύργο, με 44 βαθμοί Κελσίου, στο Κιλκίς, τη Λάρισα και την Αθήνα με 42 βαθμούς.

Οι ευπαθείς ομάδες είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο τις δύσκολες μέρες του καύσωνα.

Οι ειδικοί συνιστούν τις επόμενες ημέρες ιδιαίτερη προσοχή, να αποφεύγουμε τον ήλιο, τις ασκήσεις, να κάνουμε συχνά ντουζ και να πίνουμε άφθονο νερό αλλά και χυμούς.

«Οχυρώνονται» με κλιματιστικά

Οι Αθηναίοι ετοιμάζονται για την επέλαση του καύσωνα. Η ζέστη ήδη από σήμερα οδήγησε κάποιους στο να αναζητήσουν ανάσες δροσιάς ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Άλλοι φόρεσαν το καπέλο τους, ενώ κάποιοι πιο ευρηματικοί επιστράτευσαν τις ομπρέλες θαλάσσης.

Άλλοι γέμισαν τα μπουκάλια τους με νερό για να δροσιστούν και κάποιοι ξάπλωσαν στην σκιά.

Φόβοι για τον χειρότερο καύσωνα μετά το 1987

Μνήμες από τον εφιαλτικό καύσωνα του 1987, όταν το θερμόμετρο είχε αγγίξει τους 44 βαθμούς και είχαν φύγει από τη ζωή περισσότερα από χίλια άτομα, ξυπνά το επερχόμενο κύμα ζέστης.

Ήταν 22 Ιουλίου του 1987 όταν το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα και η χώρα να θυμίζει καμίνι.

Οι επόμενες ημέρες ήταν εφιαλτικές κυρίως για τους Αθηναίους, με τον υδράργυρο να φτάνει σε απίστευτα ύψη. Κανείς όμως δε φανταζόταν αυτό που θα ακολουθούσε.

Θερμοκρασίες κόλασης

Στην Αθήνα τα θερμόμετρα φτάνουν τους 44 βαθμούς και σε συνδυασμό με την παντελή σχεδόν έλλειψη κλιματιστικών εκείνη την εποχή, δημιουργούν ένα θανατηφόρο μείγμα για τους κατοίκους στην πρωτεύουσα.

Το τσιμέντο στα κτίρια πύρωνε τους τοίχους και για πρώτη φορά δεν δρόσιζε ούτε το βράδυ.

Πάνω από 1.000 νεκροί στην Αττική

Η ασυνήθιστη κατάσταση εξελίσσεται μέσα σε μερικές μέρες στον φονικότερο καύσωνα όλων των εποχών για τη χώρα. Ολόκληρη η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι νεκροί φτάνουν σταδιακά τους 1.300, εκ των οποίων οι 1.115 στην Αττική. Οι νεκροθάλαμοι γεμίζουν και επιστρατεύονται βαγόνια – ψυγεία του ΟΣΕ.

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 24/7/1987 φιγουράρει η τραγική είδηση του θανάτου ενός 13χρονου από αφυδάτωση.

Οι εισαγωγές καρδιοπαθών και ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία είχαν γίνει καθημερινότητα.

«Έλιωσαν» οι γραμμές του τρένου

Από την τρομακτική ζέστη, το ειδικό κράμα από το οποίο είναι φτιαγμένες οι ράγες του ηλεκτρικού, λυγίζει. Η Αθήνα ξεμένει από ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Για οκτώ συνεχείς ημέρες το θερμόμετρο δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς, ούτε τη νύχτα. Αναμφίβολα, ο καύσωνας του 1987 αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της χώρας.