Έρχεται και επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Πότε θα δοθεί

Διευκρινήσεις για τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ έδωσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ μίλησε και για την πορεία της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.

Διευκρινήσεις για τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ έδωσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ μίλησε και για την πορεία της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.

Παράταση πληρωμής επιταγών

Προσπαθώντας να προλάβει νέο κύμα λουκέτων από επιχειρήσεις που φθάνουν στα πρόθυρα ταμειακής ασφυξίας, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να παρατείνει εκ νέου τις προθεσμίες πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων κλπ που έληγαν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο και παρατάθηκαν κατά 75 ημέρες.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας η νομοθετική διάταξη θα δίνει 75 ημέρες για τις επιταγές που λήγουν μέσα στον Ιανουάριο. Θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (είτε λειτουργούν μέσω e-shop είτε με click away εφόσον αποφασιστεί να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο εντός του μήνα) όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Προϋπόθεση θα είναι να καταγράφεται μείωση τζίρου άνω του 50% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020.

Δηλαδή, θα περιλαμβάνεται και ο τζίρος του τελευταίου μήνα του προηγούμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι για τις επιταγές που έληγαν το Δεκέμβριο, λαμβάνονταν υπόψη η μείωση τζίρου έως και το Νοέμβριο του 2020.

Μόλις ψηφιστεί η διάταξη, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport προκειμένου να καταχωρήσουν τα στοιχεία Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Κατόπιν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν στην τράπεζα είτε ηλεκτρονικά είτε στο κατάστημα που τους έχει χορηγήσει το μπλοκ επιταγών, ώστε να μην προχωρήσει η πληρωμή της επιταγής ή των επιταγών

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για 6η επιστρεπτέα προκαταβολή που θα δοθεί μέσα στον Μάρτιο, λαμβάνοντας υπόψιν την εικόνα της οικονομίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ανεξάρτητα από τις επιλογές που θα γίνουν στον υγειονομικό τομέα.

«Η οικονομία θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται μέχρι να επιστρέψει η κανονικότητα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ο ίδιος παράλληλα τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί μέσα στον Ιανουάριο να καταβληθεί στους δικαιούχους το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολή 5.

Στο «ψυγείο» τα τεκμήρια;

Αναφορικά με το κατά πόσο εξετάζεται το «πάγωμα» στα τεκμήρια διαβίωσης ο κ. Σταϊκούρας αρνήθηκε πως η κυβέρνηση εξετάζει ένα τέτοιο σενάριο.

«Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, ούτε το έχουμε εξετάσει ως οικονομικό επιτελείο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με τους συμψηφισμούς των ενοικίων στους ιδιοκτήτες

«Την ερχόμενη Δευτέρα θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το Νοέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο καλύπτουμε το 80% του ενοικίου με πληρωμή τον Φεβρουάριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα ζημιωθούν  ενώ το ποσό αυτό θα είναι αφορολόγητο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.

Διευκόλυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, υπογράμμισε ο κ. Σταικούρας, διευκρινίζοντας πως συνεχίζονται οι αναστολές φόρων και φορολογικών υποχρεώσεων. Ο ίδιος δήλωσε ότι 6,5 δισ. δόθηκαν στις επιχειρήσεις το 2020, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει στο τραπέζι κούρεμα χρεών αλλά μόνο διευκολύνσεις.

Το τρίτο κύμα πανδημίας στην οικονομία

Απαντώντας στο κατά πόσο είναι έτοιμο το ταμείο της χώρας (32,1 δισ. ευρώ)  και αν η πραγματική οικονομία αντέχει ένα τρίτο κύμα πανδημίας ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε:

«Το μέχρι πότε φτάνουν είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί, διότι εξαρτάται από το πώς εξελιχθεί η οικονομία και πότε θα βγούμε στις αγορές. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είχαμε ταμειακά διαθέσιμα 37,5 δισ. ευρώ και σήμερα έχουμε 32,1 δισ. ευρώ έχοντας δώσει περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία. Προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθια την οικονομία και την κοινωνία. Χρειάζεται χρόνο η  επιστροφή στην κανονικότητα».

-Ad-