Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» κι αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν τον διαχωρισμό των καταστημάτων εστίασης σε αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους και αμιγείς, είπε ότι ο στόχος μας είναι να κόψουμε τον δρόμο στον κορονοϊό και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε τα εισοδήματα των επαγγελματιών.
Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους εμβολιασμένους εξασφαλίζοντας τους μια πιο γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα τώρα, ώστε να εκμεταλλευθούμε τους δυο μήνες του καλοκαιριού που από απομένουν και να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο.
Ερωτηθείς για το πώς θα μπορούν οι καταστηματάρχες που θα επιλέξουν να κάνουν τα μαγαζιά τους αμιγώς για εμβολιασμένους, να ελέγχουν το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα τους δοθεί η όποια νομοθετική κάλυψη χρειαστεί, ενώ διαβεβαίωσε πως θα εξασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών.
Σχολιάζοντας την «κάρτα ελευθερίας» για τον εμβολιασμό των νέων 18-25 ετών, είπε ότι δώσαμε κίνητρο στους νέους για τους οποίους η πλατφόρμα των εμβολιασμών άνοιξε πρόσφατα, με στόχο να επιταχύνουμε τη διαδικασία, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά σαφή συμπεράσματα θα έχουμε σε 10-15 μέρες.
Ερωτηθείς αν έγιναν επικοινωνιακά λάθη σε ότι αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα κι αυτό έχει αποτυπωθεί στα νούμερα, ο κ. Πέτσας είπε ότι όντως έγιναν λάθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να μην προχωρούν στον εμβολιασμό και να ψάχνουν για διαφορετικό σκεύασμα προκειμένου να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.
Μαγαζιά για εμβολιασμένους και μη: Τι θα ισχύει για εργαζόμενους – πελάτες
Νέα δεδομένα θα ισχύσουν για την λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων από τις 15 Ιουλίου, όταν και θα εφαρμοστούν τα προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες.
Από εκείνη την ημερομηνία, οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αποκλειστικά για εμβολιασμένους και σε μεικτούς.
Τι ισχύει για αμιγείς και μεικτούς χώρους
Στην πρώτη περίπτωση θα έχουν πρόσβαση όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
Κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια και καφέ, που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας.
Στους μεικτούς χώρους θα μπορούν να εισέλθουν και όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή ράπιντ τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Οι μεικτοί χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους, ενώ σε θέατρα και κινηματογράφοι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.
«Ο έλεγχος θα γίνεται από ψηφιακή εφαρμογή που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον υπουργό Ανάπτυξης.
Χρήσιμες απαντήσεις για το νέο καθεστώς λειτουργίας
Η νέα πραγματικότητα με τα καταστήματα για εμβολιασμένους και μη, δημιουργεί εύλογες ερωτήσεις. Ας δούμε κάποιες από αυτές που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, καθώς και τις απαντήσεις τους:
- Πώς θα αναγνωρίζω αν ο χώρος είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτός; Θα υπάρχει ειδική σήμανση στην είσοδο.
- Ανεμβολίαστος που αρνείται το τεστ, μπαίνει σε εστιατόριο, μπαρ κλπ; Θα απαγορεύεται η είσοδος.
- Καλύπτεται νομικά ο επιχειρηματίας; Ναι. Κοινή υπουργική απόφαση.
- Σελφ τεστ γίνεται δεκτό; Όχι, μόνο pcr ή rapid.
- Η υποχρεωτικότητα αφορά και τους υπαλλήλους; Όχι. Αφορά μόνο τους πελάτες.
- Από ποιον θα γίνεται ο έλεγχος; Ίδιες αρχές που γίνονται και σήμερα.
Τα «θολά» σημεία
Υπάρχουν κάποια θολά σημεία στο σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συντάκτη του MEGA, Γιάννη Χρηστάκο, πριν λίγη ώρα υπήρξε μια τροπολογία στο ζήτημα.
Έτσι, στα καταστήματα που θα επιλέξουν το μικτό σύστημα, οι ανεμβολίαστοι πρέπει να έχουν κάνει rapid test για να μπουν σε αυτό. Το κόστος των rapid test ανέρχεται στα δέκα ευρώ. Κάθε άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνει τέτοιο τεστ.
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις το κόστος των rapid test μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κόστος της εξόδου που θα επιλεγεί.