Έρχονται σκόνη και ζέστη από την Πέμπτη – «Το καλοκαίρι του 2023, το θερμότερο από την εποχή της ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας»

Έρχονται υψηλές θερμοκρασίες και πολλή σκόνη στην ατμόσφαιρα από την Πέμπτη και μετά, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του ΕΡΤNews Νικολέτα Ζιακοπούλου. Ενδεικτικά σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς.

Τοπικά στα νότια και την Κρήτη δεν αποκλείεται να αγγίξουμε και τους 34 με 36 βαθμούς, συνοδεία νοτιάδων. Η σκόνη θα έχει έντονη και επίμονη παρουσία στην ατμόσφαιρα της χώρας, συμβάλλοντας στο αίσθημα δυσφορίας. Στο μεταξύ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ στο Μάιντς της Γερμανίας μελετώντας δακτύλιους δέντρων διαπίστωσαν ότι το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο στο βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Ειδικότερα, την Τετάρτη στα βόρεια και τα ορεινά περιμένουμε νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχές, με αρκετή ηλιοφάνεια στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά τους 27 βαθμούς, έως 23 με 25 στα υπόλοιπα. Στην Αττική αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι. Οι άνεμοι νότιοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς. Στην Θεσσαλονίκη θα υπάρχει αρκετή συννεφιά. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 12 έως 20 βαθμούς.

Την Πέμπτη αναμένονται κάποιες νεφώσεις με παροδικές βροχές στα κεντρικά και τα βόρεια. Οι νοτιάδες έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο, η θερμοκρασία έως 30 βαθμούς στα δυτικά.

«Το καλοκαίρι του 2023, το θερμότερο στο βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία 2.000 χρόνια»
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature», ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι φυσικές κλιματικές μεταβολές κατά τη διάρκεια εκατοντάδων ετών, το καλοκαίρι του 2023 (Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος) ήταν το θερμότερο από την εποχή της ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ξεπερνώντας τις ακραίες θερμοκρασίες της φυσικής κλιματικής μεταβλητότητας κατά μισό βαθμό Κελσίου.

Το 2023 έχει αναφερθεί ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, ωστόσο, τα στοιχεία καταγραφής της θερμοκρασίας με όργανα φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το 1850 και αυτό σε ορισμένες περιοχές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι δακτύλιοι των δέντρων περιέχουν ετησίως απόλυτα χρονολογημένες πληροφορίες σχετικά με τις παλαιότερες καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Όπως διαπίστωσαν, το ψυχρότερο καλοκαίρι των τελευταίων 2.000 ετών ήταν το 536 μ.Χ., οπότε οι θερμοκρασίες επηρεάστηκαν από μια ηφαιστειακή έκρηξη, και ήταν κατά 3,93 βαθμούς Κελσίου ψυχρότερο από το καλοκαίρι του 2023.

Επιπλέον, συνέκριναν τα πρώιμα δεδομένα για τις θερμοκρασίες που μετρήθηκαν με όργανα την περίοδο 1850-1900 με ένα σύνολο δεδομένων δακτυλίων δέντρων και διαπίστωσαν ότι η βασική θερμοκρασία αναφοράς του 19ου αιώνα που χρησιμοποιείται για την πλαισίωση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης είναι κατά αρκετά δέκατα του βαθμού Κελσίου ψυχρότερη από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως. Επαναπροσδιορίζοντάς την, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συνθήκες του καλοκαιριού του 2023 στο βόρειο ημισφαίριο ήταν κατά 2,07 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από τις μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες της περιόδου 1850-1900.

Οι περισσότερες από τις θερμότερες περιόδους που καλύπτονται από τα δεδομένα των δακτυλίων των δέντρων μπορούν να αποδοθούν στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που επηρεάζει τον καιρό παγκοσμίως λόγω της εξασθένησης των ανέμων στον Ειρηνικό Ωκεανό και συχνά οδηγεί σε θερμότερα καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο. Τα τελευταία χρόνια, η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκαλεί την ενίσχυση των φαινομένων Ελ Νίνιο με αποτέλεσμα θερμότερα καλοκαίρια. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το σημερινό φαινόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2024 καθιστώντας πιθανό ότι το φετινό καλοκαίρι θα σπάσει και πάλι τα ρεκόρ θερμοκρασίας.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι ενώ τα αποτελέσματά τους είναι ισχυρά για το βόρειο ημισφαίριο, είναι δύσκολο να οδηγήσουν σε παγκόσμιους μέσους όρους, καθώς τα δεδομένα για το νότιο ημισφαίριο είναι αραιά. Επίσης, το νότιο ημισφαίριο αντιδρά διαφορετικά στην κλιματική αλλαγή, καθώς καλύπτεται πολύ περισσότερο από τους ωκεανούς σε σχέση με το βόρειο ημισφαίριο. Η έρευνα υποστηρίχθηκε εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Παραπέμπεται η Κατερίνα Μπατζελή στην επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ
29 Μαρτίου, 2025
Χαρδαλιάς από το Πέραμα: Αυτό που έχει σημασία είναι να βρισκόμαστε στις γειτονιές και όχι στα γραφεία μας
29 Μαρτίου, 2025
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Ξεκίνησε η υποβολή τους – Οι κρίσιμες ημερομηνίες και οι εκπτώσεις
29 Μαρτίου, 2025
Live η ομιλία του Σ. Φάμελλου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
29 Μαρτίου, 2025
Χανιά: Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν οι δύο υπάλληλοι της διεύθυνσης υγείας
29 Μαρτίου, 2025
Επίδομα Παιδιού: Ανοίγει στις 31 Μαρτίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
29 Μαρτίου, 2025
Αττική: Τραγικός επίλογος για τον 51χρονο που είχε εξαφανιστεί από την Ομόνοια – Εντοπίστηκε νεκρός
29 Μαρτίου, 2025
Σεισμός Μιανμάρ: Καταφθάνει διεθνής βοήθεια – Στους 1.002 οι νεκροί, φόβοι πως θα ξεπεράσουν τις 10.000
29 Μαρτίου, 2025
Υπόθεση Πολεοδομίας: Ολοκληρώνεται ο έλεγχος των δικαστών στη Ρόδο – Συνάντηση Δήμου με ΤΕΕ
29 Μαρτίου, 2025
Έντονη δυσάρεσκεια της Δανίας μετά τις δηλώσεις Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία – «Δεν εκτιμούμε τον τόνο με τον οποίο εκφράζεται»
29 Μαρτίου, 2025