Έρευνα-συναγερμός: Οι περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν να βουλιάξουν (pics)

Μια νέα, εξόχως ανησυχητική μελέτη αποκαλύπτει ποιες περιοχές, σε ολόκληρο τον κόσμο, ενδέχεται να βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας μέχρι το 2100, και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται τμήμα της Θεσσαλονίκης, με ολόκληρο το αεροδρόμιο, αλλά και κομμάτια στο Μεσολόγγι, στη Ναύπακτο, στην Άρτα και στην Καλαμάτα!

Η έρευνα της Climate Central δείχνει ότι τεράστιες εκτάσεις παγκοσμίως είναι πολύ πιθανό να έχουν βυθιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα 80 χρόνια.

Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, κομμάτια του Λίβερπουλ, του Λονδίνου και του Χάμπερσαϊντ αναμένεται να… βουλιάξουν!

Αλλά και άλλες πόλεις -και περιοχές- του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Κάρντιφ, το Σουόνσι και η βόρεια Ουαλία, το ανατολικό Yorkshire και το Hull, το Peterborough και το Norfolk προβλέπεται, επίσης, να βυθιστούν, σύμφωνα με τον αποκαλυπτικό χάρτη που δημοσιεύεται μαζί με τη μελέτη, η οποία δείχνει με κόκκινο χρώμα τις περιοχές που θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλεί το λιώσιμο των πάγων.

Η Ελλάδα όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη της Climate Central θα είναι μέσα στις περιοχές που θα πληγούν. Μεταξύ αυτών είναι ο νομός Θεσσαλονίκης, μέρος της Κατερίνης, ο νομός Άρτας, ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, η περιοχή της Ναυπάκτου, η περιοχή της Στυλίδας, η βορειοδυτική Πελοπόννησος με παραλιακές περιοχές της Βάρδας, της Κυλλήνης και των Λεχαινών. Ενώ ζήτημα θα αντιμετωπίσουν και οι περιοχές στο παραλιακό μέτωπο της Μεσσήνης.

Αλλού, βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ πολύ χειρότερα, όπως, για παράδειγμα, στο Βιετνάμ, το οποίο αναμένεται να χαθεί εντελώς από τον χάρτη και μάλιστα νωρίτερα, μέχρι το 2050!

Πηγή: gazzetta.gr