Έρευνα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ξεκινά η Οικονομική Εισαγγελία

Υπό διερεύνηση θέτει η Οικονομική Εισαγγελία δημοσιεύματα και καταγγελίες για ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες.

Με εντολή του προς του οικονομικούς εισαγγελείς, ο επικεφαλής της αποκαλούμενης και «Υπερεισαγγελίας», Χρήστος Μπαρδάκης, ζητά να αξιολογήσουν όσα καταγγέλλονται αναφορικά με την εξαγγελθείσα άντληση κεφαλαίων ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ της ΔΕΗ και να εντοπίσουν εάν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αξιόποινων πράξεων, όπως αυτά της χειραγώγησης εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών και κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης.

Στο υλικό της δικογραφίας που σχηματίζει η Οικονομική Εισαγγελία θα περιλαμβάνεται και η αναφορά άδικης πράξης που κατέθεσαν την Δευτέρα στον Άρειο Πάγο έξι δικηγόροι, οι οποίοι πλην των δύο προαναφερόμενων αδικημάτων ζητούν να ερευνηθεί και το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος. Οι δικηγόροι, επικαλούμενοι δημοσιεύματα για υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ μερικές μέρες πριν την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αναφέρουν πως «συνάγεται ότι υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις για τη διάπραξη αδικημάτων».

Τα επίμαχα δημοσιεύματα, που μετά την εντολή του οικονομικού εισαγγελέα θα τεθούν υπό διερεύνηση από τους οικονομικούς εισαγγελείς, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η τιμή της μετοχής της εταιρείας «υποχωρούσε χωρίς προφανή λόγο» από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έγινε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑΑ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, γεννώνται υποψίες για σκόπιμες ενέργειες που εδράζονται σε εσωτερική πληροφόρηση (insider trading).

Επιπλέον, σύμφωνα με τα καταγγελόμενα που θα εξετάσει η Οικονομική Εισαγγελία, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που με την ολοκλήρωσή της θα μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στην Επιχείρηση, δεν θα αποφέρει προσόδους στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), στο αποκαλούμενο Υπερταμείο, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα έχει απώλεια περιουσίας μεγάλου τιμήματος.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γαλλία: Ένας νεκρός από επίθεση με μαχαίρι σε αγορά της Μυλούζης – Μακρόν: «Τρομοκρατική ενέργεια χωρίς αμφιβολία»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί: Σε ύφεση η ακολουθία – Κλειστά σχολεία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο αποφάσισαν οι Επιτροπές
22 Φεβρουαρίου, 2025
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 22-9: «Βούλιαξε» τον «αιώνιο» αντίπαλο στον τελικό και χρίστηκε Κυπελλούχος Ελλάδας στο πόλο των ανδρών
22 Φεβρουαρίου, 2025
«Πρεμιέρα» για τη συγκοινωνιακή αστυνομία με περισσότερους από 150 ελέγχους και τέσσερις συλλήψεις
22 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Αμείλικτα τα ερωτήματα από τις καταγγελίες συγγενών για τον θάνατό του – «Είναι προϊόν εγκληματικής ενέργειας»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Κινητοποιήσεις για τα Τέμπη σε συνοικίες της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη
22 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: O προεκλογικός αγώνας και τα σενάρια της επόμενης μέρας
22 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Ψάχνουν για απαντήσεις στη διαδρομή θανάτου 18 χιλιομέτρων του 39χρονου – Καταγραφικά και τοξικολογικές ρίχνουν «φως» στο μυστήριο
22 Φεβρουαρίου, 2025
Χαλκίδα: 22χρονη κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού – Τέσσερις συλλήψεις
22 Φεβρουαρίου, 2025
Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για Τέμπη: Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «αντικρουόμενα στοιχεία» – Παρουσιάζεται στις 27 Φεβρουαρίου
22 Φεβρουαρίου, 2025