Έρευνα – κόλαφος: ΠΟΥ και κράτη παρασύρθηκαν σε λάθη για τον κορoνοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ορισμένες κυβερνήσεις άλλαξαν τους χειρισμούς τους καθώς και τις μεθόδους θεραπείας για τον κορωνοϊό, με βάση αμφιβόλου ποιότητας στοιχεία από μία μικρή αμερικανική εταιρεία αναλύσεων, θέτοντας, μάλιστα, υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα σημαντικών μελετών, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε ένα από τα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η εταιρεία, Surgisphere με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, στους υπαλλήλους της οποίας φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας καθώς και ένα μοντέλο για περιεχόμενο που απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, παρείχε στοιχεία σε πολυάριθμες μελέτες πάνω στην COVID-19, αλλά έχει μέχρι στιγμής αποτύχει στο να εξηγήσει επαρκώς τα δεδομένα ή την μεθοδολογία που ακολούθησε.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει νόμιμα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως, διαμορφώνουν τη βάση επιστημονικών άρθρων που έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στην πολιτική για τις θεραπείες της COVID-19 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Επιπλέον, η εταιρεία βρισκόταν και πίσω από απόφαση του ΠΟΥ και ινστιτούτων ερευνών ανά τον κόσμο, να διακόψουν τις δοκιμές του αμφιλεγόμενου φαρμάκου, υδροξυχλωροκίνη.

Δύο από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, το «The Lancet» και το «New England Journal of Medicine», δημοσίευσαν μελέτες βασισμένες σε στοιχεία από την Surgisphere.

Αργά την Τρίτη, αφότου ήρθε σε επικοινωνία με τον Guardian, το περιοδικό «Lancet» κοινοποίησε μία «έκφραση ανησυχίας» σχετικά με τη μελέτη που δημοσίευσε. Παρόμοια αναγγελία έκανε και το «New England Journal of Medicine». Υπενθυμίζεται ότι το περιοδικό Lancet, είχε δημοσιεύσει έρευνα το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με την οποία η χλωροκίνη συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό.

Οι συντάκτες της έρευνας του The Lancet συνιστούσαν ότι αυτά τα θεραπευτικά σχήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της COVID-19 εκτός των κλινικών δοκιμών, μέχρι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων για τους ασθενείς με νέο κορωνοϊό. Οι συντάκτες μάλιστα έλεγαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν η λήψη του φαρμάκου έχει κάποιο όφελος σε ασθενείς με Covid-19. Η έρευνα του The Lancet μελέτησε δεδομένα από 671 νοσοκομεία, όπου 14.888 ασθενείς έλαβαν είτε υδροξυχλωροκίνη είτε χλωροκίνη, με ή χωρίς το αντιβιοτικό μακρολίδη, και 81.144 ασθενείς δεν έλαβαν κανένα θεραπευτικό σχήμα. Όπως αποδείχθηκε, η έρευνα είχε επικαλεστεί στοιχεία της επίμαχης εταιρείας.

Ένας ανεξάρτητος έλεγχος για την προέλευση και την εγκυρότητα των εν λόγω δεδομένων, θα διεξαχθεί από συντάκτες που δεν σχετίζονται με την Surgisphere, λόγω των «ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία» τους.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τουλάχιστον πέντε νεκροί μετά από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο της Ταϊβάν
13 Φεβρουαρίου, 2025
Σύγκρουση λεωφορείου με μοτοσικλέτα στο Χαλάνδρι
13 Φεβρουαρίου, 2025
Άγιοι Ανάργυροι: Μεγάλες καθυστερήσεις λόγω ακινητοποιημένου φορτηγού
13 Φεβρουαρίου, 2025
Για ρατσιστικό σχόλιο κατηγορεί τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς το CDU
13 Φεβρουαρίου, 2025
Κολίνα: Το μυστικό που αποκάλυψε για το Μουντιάλ του 2002
13 Φεβρουαρίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη - Τα ποσά
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη – Τα ποσά
13 Φεβρουαρίου, 2025
Αυστρία: «Γρήγορα νέες εκλογές», ζήτησε ο αρχηγός του ακροδεξιού FPÖ
13 Φεβρουαρίου, 2025
ΟΣΕ: Υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία ότι το τρένο στα Σεπόλια πέρασε με κατεβασμένες μπάρες και με την παρουσία του φύλακα
13 Φεβρουαρίου, 2025
Επέστρεψε στην ψυχιατρική κλινική ο 42χρονος που είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του στο Κερατσίνι
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ένιωσε αδιαθεσία και άφησε την τελευταία του πνοή
13 Φεβρουαρίου, 2025