Αισιοδοξία προκαλούν τα αποτελέσματα νέας καναδικής έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των BioNTech/Pfizer, Moderna και Οξφόρδης/ AstraZeneca απέναντι σε διάφορες παραλλαγές του κορονοϊού.
Μόλις μία δόση των εμβολίων των BioNTech/Pfizer, Moderna και Οξφόρδης/ AstraZeneca παρέχει υψηλότερη προστασία απέναντι στη νόσηση με συμπτώματα από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού από ό,τι έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Politico, η μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από ομότιμους και ανακοινώθηκε από την AstraZeneca την Παρασκευή, μα πρωτοδημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου. Στο πλαίσιό της συγκρίνονται οι αποτελεσματικότητες των τριών εμβολίων απέναντι σε διάφορα «variants of concern» (παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος). Όπως διαπιστώθηκε, ακόμα και μία δόση από τα εμβόλια αυτά παρέχει «σημαντική προστασία απέναντι σε λοιμώξεις με συμπτώματα και σοβαρές εξελίξεις».
Ειδικότερα, η προστασία απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα, που είχε εντοπιστεί αρχικά στην Ινδία, είχε αποτελεσματικότητα 56% απέναντι σε λοίμωξη με συμπτώματα μετά από μία δόση του εμβολίου BioNTech/Pfizer, 72% μετά από μία δόση Moderna και 67% μετά από μία δόση Οξφόρδης/ AstraZeneca.
Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο New England Journal of Medicine, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τo Public Health England, που έδειχναν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/ Pfizer ήταν μόλις 36% μετά από μία δόση, και 30% μετά από μία δόση του εμβολίου της Οξφόρδης/ AstraZeneca.
Όσον αφορά σε σοβαρότερη νόσηση, που οδηγεί σε νοσηλεία ή θάνατο, η καναδική έρευνα δείχνει πως η μία δόση BioNTech/Pfizer, Moderna και Οξφόρδης/ AstraZeneca συνεπάγεται αποτελεσματικότητα 78%, 96% και 88% αντίστοιχα, απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.