Εργαζόμενοι ΕΟΔΥ: Στον «αέρα» εκατοντάδες εργαζόμενοι του προγράμματος Philos

Σύμφωνα με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΟΔΥ, οι συμβάσεις παύονται κατά παράβαση του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε στις αρχές Μαΐου και ο οποίος προβλέπει παράταση έως τις 31 Ιουλίου 2024.

Η Διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημέρωσε μέσω e-mail αιφνιδιαστικά την Παρασκευή (14.06.2024) εκατοντάδες εργαζόμενους του προγράμματος Philos ότι τερματίζεται το Πρόγραμμα: «Ολοκληρωμένη Επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση».

Ο Οργανισμός ενημέρωσε συγκεκριμένα, «μέσω ενός ελεεινού e-mail», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι, πως οι συμβάσεις του προγράμματος Philos θα λήξουν στις 30/06, παρά το γεγονός ότι στις αρχές Μαΐου ο ίδιος ο ΕΟΔΥ ζήτησε από τους εργαζόμενους υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής ή όχι παράτασης έως και 31/7/2024.

«Η απαράδεκτη και ανεξήγητη αυτή κίνηση της διοίκησης του ΕΟΔΥ είναι σε πλήρη αντιπαράθεση αφενός με το ΦΕΚ 64Α’- 01/05/2024, παρ. 2 του Άρθρου 37 του ν.5107/2024, στο οποίο αναφέρεται η ανανέωση των συμβάσεων μέχρι τις 31/07 και σύμφωνα με αυτό συντάχθηκαν και οι δηλώσεις αποδοχής των προτάσεων μας.

Η ανάλγητη αυτή κίνηση μόνο οργή και αγανάκτηση μας προκαλεί. Μια κίνηση που θέτει εργαζόμενους που έδωσαν τόσα χρόνια τον καλύτερο τους εαυτό σε υπηρεσίες παροχής φροντίδας υγείας τόσο στον πληθυσμό προσφύγων μεταναστών, όσο και σε δομές του Εθνικού Συστήματος υγείας σε ένα ασταθές και αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον», σημειώνουν τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων.

Εργαζόμενοι ΕΟΔΥ: Οργή και ερωτηματικά

Πέρα από την οργή, γεννιούνται όμως και πολλά ερωτήματα, όπως λένε:

Ποιος θα συνεχίσει το έργο αυτών των εργαζομένων στις δομές, στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ;

«Το ίδιο το Υπουργείο Μετανάστευσης μας ενημέρωσε, στην πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους μας, ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΟΜ και ιατρικού ομίλου ή/και ΜΚΟ για την εκτέλεση του προγράμματος Ιπποκράτης.

Μάλιστα, εκπρόσωποι των αναδόχων του προγράμματος Ιπποκράτη – που πρόκειται να αντικαταστήσει/συνεχίσει το Phlos- κατά τις επισκέψεις τους σε καμπ τον τρέχοντα μήνα δήλωσαν ότι πριν τις 15/09 δεν πρόκειται να είναι «έτοιμοι». Ας μας απαντήσει λοιπόν ο Ε.Ο.Δ.Υ. και τα αρμόδια Υπουργεία τι σκοπεύουν να κάνουν;»

Ποιο θα είναι το μέλλον των περίπου 400 εργαζομένων στα υποέργα του Philos;

«Πώς να μην αναρωτηθούμε για τα κίνητρα και τη χρονικότητα αυτού του e-mail προς το προσωπικό Philos; Παρασκευή και ώρα 14:38, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος ακριβώς από το εγκληματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω από 600 πρόσφυγες, 14 Ιουνίου 2024 ημέρα κυβερνητικού ανασχηματισμού με αλλαγή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και παραμονή «επί τα αυτά» στο Υγείας.

Συμβολική και «σημαδιακή» η μέρα λοιπόν που αποφάσισε η διοίκηση του ΕΟΔΥ να απειλήσει με τον εργασιακό καιάδα τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του PHILOS», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι και καταλήγουν:

«Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε κάθε αυθαιρεσία και μόχλευση εναντίον του εργασιακού μας μέλλοντος και της προάσπισης της δημόσιας υγείας ως καθολικό αγαθό».

Πηγή: iatropedia.gr