Ερντογάν: Αποδέχεται ο ελληνικός λαός ό,τι του συμβεί εξαιτίας των ανίκανων ηγετών του; – Η απάντηση της Αθήνας

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις, ανήμερα της Γιορτής της Νίκης, εθνικής γιορτής των Τούρκων.

“Το βέλος έχει φύγει από το τόξο και σίγουρα θα βρει το στόχο του”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας για να συνεχίσει: “Απειλές κατά των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην περιοχή, ιδίως στις περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου, έχουν προστεθεί στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας”.

Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του αναρωτήθηκε: “Αποδέχεται ο ελληνικός λαός ό, τι θα του συμβεί εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του; Γνωρίζει ο γαλλικός λαός ότι θα πληρώσει το τίμημα λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;”

Νωρίτερα, σήμερα, κατά την επίσκεψη του στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: “Τα επιτεύγματα μας σε διάφορους τομείς είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώμτα μας και τα συμφέροντα της χώρας μας. Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα δεχθούμε απειλές και εκβιασμούς. Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των διμερών συμφωνιών”.

Η απάντηση της Αθήνας

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» διαμηνύει η Αθήνα στην Άγκυρα, μετά τις νέες απιλές πολέμου από τον Τούρκο πρόεδρο.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, η Αθήνα δεν στέκεται στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς είναι αντιφατικές. Τη μια ζητά διάλογο και την άλλη προχωρά σε προκλητικές δηλώσεις.

Ωστόσο, τηρούν στάση αναμονής για να δουν τις επόμενες μέρες αν η Τουρκία θα απικλιμακώσει εμπράκτως την κατάσταση στη Μεσόγειο. «Αλλιώς τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πάντως, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, να αποχωρήσει ο τουρκικός στόλος από τη Μεσόγειο και να υπάρξει διάλογος με αποκλειστικό θέμα τη χάραξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν για μια ακόμη φορά πως είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, τονίζοντας πως την κατάσταση θα την αποκλιμακώσει αυτός που προκάλεσε την ένταση.