Ερντογάν: Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για το αν θα κάνουμε τζαμί την Αγία Σοφία

Στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και στο ενδεχόμενο μετατροπής της σε τζαμί, αλλά και στην κατάσταση στη Λιβύη αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (08/06).

«Περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου για την Αγία Σοφία»
Ερωτηθείς για το αν η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου της χώρας.

Ο ίδιος, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT), πρόσθεσε το εξής:

«Οι ιδιοκτήτες της (σ.σ. Αγίας Σοφίας) είναι ξεκάθαροι. Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για το αν θα την κάνουμε τζαμί. Ο κ. Μπαχτσελί έκανε σχετική ανακοίνωση σήμερα. […] Περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου και τα βήματα που θα ληφθούν από εκεί και πέρα, θα αποφασιστούν ανάλογα».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Τουρκίας για την Αγία Σοφία θα εκδοθεί στις 2 Ιουλίου.

​«Η Ελλάδα να μάθει τα όριά της»
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Ερντογάν κάλεσε την Αθήνα «να μάθει τα όριά της» σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν δήλωσε:

«Τώρα έχουμε τρία τρυπάνια και δύο σεισμικά ερευνητικά πλοία. Συνεχίζουν τη δουλειά τους εδώ. Στείλαμε ένα στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτά τους ενοχλούν πάρα πολύ. […] Αν κάνουν το παραμικρό λάθος, θα τελειώσουν. Η Ελλάδα πέφτει στο κενό. Να μάθει τα όριά της».

«Επικοινώνησα με τον Τραμπ για τη Λιβύη»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής συνέντευξής του, αναφέρθηκε και στη Λιβύη, αποκαλύπτοντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε το εξής:

«Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά το απόγευμα. Το θέμα σχετικά με τη Λιβύη ήταν σημαντικό. Είναι, επίσης, περίεργοι για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Συζητήσαμε και επιβεβαιώσαμε τις εξελίξεις στην περιοχή».