Επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο με την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε ομιλία του.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματός του έκανε γνωστό ότι σήμερα θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Παραλήρημα Ερντογάν για Καστελόριζο και Oruc Reis
O Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συνέχισε την πολεμική ρητορική του τείνοντας παράλληλα «χείρα φιλίας», καλώντας την Ελλάδα σε διάλογο.
«Έχουμε δηλώσει ότι καμία ξένη εταιρεία ή πλοίο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες εξερεύνησης στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις με τη βοήθεια μιας χώρας που δεν έχει ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο «σουλτάνος» και συνέχισε λέγοντας«η Τουρκία δεν αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο, η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος προσπαθούν να αγνοήσουν τη νοοτροπία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλώ ειλικρινά. Ο στόχος της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μας περιορίσει μόνο στον Κόλπο της Αττάλειας στη Μεσόγειο. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν».
Αναφορικά με το Oruc Reis ο σουλτάνος ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις έρευνές του στην περιοχή της παράτυπης Navtex, έως τις 23 Αυγούστου.
«Το Oruç Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου. Η απαίτηση μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το νησί (σ.σ.: Καστελόριζο), το οποίο απέχει 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 580 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογική και κοινή λογική. Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 km2 έχει ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων km2», τόνισε στον παραληρηματικό του λόγο αμφισβητώντας την ελληνικότητα του Καστελόριζου.
Κλείνοντας την ομιλία του έτεινε χείρα φιλίας προς την Ελλάδα λέγοντας: «Η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις…».
Στην ομιλία του ο κ. Ερνογάν επιτέθηκε και κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή αυτή τη φορά για τη γαλλική παρουσία στο Λίβανο μετά την έκρηξη στη Βηρυτό.
«Το θέμα μας δεν είναι να βγάλουμε φωτογραφίες και να κάνουμε επίδειξη μπροστά στις κάμερες. Είμαστε στον Λίβανο επειδή αυτό επιτάσσει η ισχυρή και αιώνια φιλία μας. Οι σύντροφοί μας δεν πήγαν εκεί σαν τον Μακρόν. Αντιθέτως πράξαμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον».