Ερντογάν: «Η επιχείρηση θα συνεχιστεί αν δεν τηρηθεί η συμφωνία με ΗΠΑ»

Η Τουρκία θα συνεχίσει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία πιο γρήγορα από ότι πριν εάν δεν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία με τις Ηνωμένες, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Το ζήτημα της ασφαλούς ζώνης θα επιλυθεί αν οι ΗΠΑ τηρήσουν τις υποσχέσεις τους μέχρι το τέλος της περιόδου των 120 ωρών την Τρίτη το βράδυ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ στους δημοσιογράφους στο παλάτι Dolmabahce της Κωνσταντινούπολης ενώ πρόσθεσε ότι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα αποσυρθούν από τη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν θα ήταν πρόβλημα για την Τουρκία εάν οι δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, εισέρχονταν σε περιοχές που έχουν εκκενωθεί από τη «συμμορία των Κούρδων του YPG».

Είπε επίσης ότι είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο των για την επίθεση σε τηλεφωνική κλήση στις 6 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει η επιχείρηση.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του απέστειλε ο Ντόναλντ όπου του ζητούσε να μην είναι «ανόητος» και «σκληρός άντρας ο Ερντογάν είπε πως «ό τι είναι απαραίτητο θα γίνει όταν είναι ο χρόνος θα είναι σωστός».

ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι συνολικά τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες και 74 μέλη του Εθνικού Στρατού της σκοτώθηκαν κατά τη διέκρια των πολεμικών επιχειρήσεων και σημείωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας «εξουδετέρωσαν μέχρι στιγμής περίπου 750 τρομοκράτες του YPG / PKK».

Τέλος διέψευσε ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ΒΑ Συρία και ειδικότερα στη Ρας αλ Αΐν. «Δεν υπάρχουν μάχες πια, όσοι λένε τέτοια πράγματα παραπληροφορούν τον κόσμο» όπως είπε και συμπλήρωσε: «Εντός της διαδικασίας των 120 ωρών, η τρομοκρατική οργάνωση YPG / PKK θα αποχωρήσει από την περιοχή που έχουμε χαρακτηρίσει ως ασφαλή ζώνη».

-Ad-