Ερντογάν: «Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο (το 1934) με μια λανθασμένη απόφαση και την μετατρέπουμε ξανά σε τζαμί»

«Επαναφέροντάς την στις ρίζες της», η Τουρκία θα προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, όπως έκαναν οι πρόγονοί της, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ενώ θα καταστήσουμε την Αγία Σοφία ταιριαστή με την θεμελίωσή της και πάλι, θα διατηρήσουμε το χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο.

«Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο (το 1934) με μια λανθασμένη απόφαση και την μετατρέπουμε ξανά σε τζαμί», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα υποστήριξε ότι υπάρχουν τετραπλάσιοι έως πενταπλάσιοι χώροι λατρείας στην Τουρκία για μη μουσουλμάνους από ό,τι η Ευρώπη έχει για μουσουλμάνους.

«Υπάρχει κατά μέσο όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 460 μη μουσουλμάνους, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει κατά μέσο όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 2.000 μουσουλμάνους», είπε.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.

Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Οι πρώτες συλλογικές μουσουλμανικές προσευχές θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουλίου.

Νωρίτερα σήμερα η τουρκική Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε πως η Αγία Σοφία θα παραμείνει ανοικτή στους επισκέπτες εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής, στη διάρκεια της οποίας οι χριστιανικές εικόνες θα πρέπει να καλύπτονται, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων στην Τουρκία.

Οι χριστιανικές αναπαραστάσεις του ναού «δεν αποτελούν εμπόδιο στη διεξαγωγή των προσευχών», υπογράμμισε η τουρκική αρχή.

-Ad-