Ερντογάν: «Παραπονιούνται για 100 μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα…»

Η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με τους Κούρδους αδερφούς, αλλά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, διαμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη νέα κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία.

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, από το βήμα εκδήλωσης στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», απορρίπτοντας την κριτική της διεθνούς κοινότητας.

«Από την αρχή της συριακής κρίσης, ενώ αγκαλιάσαμε τους πρόσφυγες, προσπαθήσαμε να προστατέψουμε τα σύνορά μας» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για «υποκρισία» ως προς το μεταναστευτικό.

«Όταν 100 άνθρωποι φθάνουν στην Ελλάδα από τη θάλασσα, μας παίρνουν τηλέφωνο από τις Βρυξέλλες. Αλλά εδώ υπάρχουν 4 εκατομμύρια» έσπευσε να προσθέσει, σύμφωνα με τη «Hurriyet».

Και συνέχισε: «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις που λειτουργούν στη Συρία απειλούν άμεσα την Τουρκία. Επιλέξαμε τη στρατιωτική λύση ως την τελευταία επιλογή». Τόνισε δε, ότι δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, όταν «οι διεθνείς ηγέτες κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους τρομοκράτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 9 Οκτωβρίου του 2019, η Άγκυρα ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση, με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης», στη βόρεια Συρία, με στόχο την εξουδετέρωση των Κούρδων μαχητών των YPG – PKK.

Είχε προηγηθεί η απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, κάτι το οποίο – από πολλούς – αποκωδικοποιήθηκε ως «προδοσία» των μέχρι πρότινος συμμάχων της Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απειλεί την ΕΕ ο Ερντογάν: Θα στείλουμε 3 εκατ. πρόσφυγες!

Την Τρίτη, Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία και στην έναρξη κοινών ρωσο-τουρκικών περιπολιών σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Παράλληλα, η Δαμασκός καλείται να διασφαλίσει την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τη συρο-τουρκική μεθόριο. Εξαίρεση αποτελεί η κουρδική περιοχή του Καμισλί, κοντά στα σύνορα Ιράκ – Συρίας.