Ερντογάν προς Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί για να συνεχιστεί ο διάλογος

Μέσα από επικοινωνία που είχαν ο Ταγίπ Ερντογάν και η Άγκελα Μέρκελ με σκοπό την άμεση βελτίωση στις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία, Γερμανία και Ευρωπαϊκής Ένωσης τέθηκε και στο τραπέζι το όνομα της Ελλάδα μαζί με τους τρόπους που θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μαζί της.

ΗΕλλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί για να συνεχιστεί ο διάλογος», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν την Τρίτη. Υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία απέδειξε με αποφασιστικότητα ότι δεν είναι υπέρ της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αλλά υπέρ της συνεργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα βήματα που θα βελτιώσουν τις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας και Τουρκίας – ΕΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στην Aνγκελα Μέρκελ ότι όλοι μαζί είδαν τον θετικό αντίκτυπο του διαλόγου στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και για το σχηματισμό αυτής της ατμόσφαιρας έπαιξε σημαντικό ρόλο η προσωπική συμβολή της Ανγκελα Μέρκελ. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι για να μην χαλάσει η παρούσα ατμόσφαιρα από τις χώρες που δεν θέλουν να καταλάβουν την αξία των σχέσεων των ευρωτουρκικών σχέσεων πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια και είπε ότι αναμένουν πως η έκθεση που θα υποβληθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα περιλαμβάνει αντικειμενικές και εποικοδομητικές προτάσεις, προσανατολισμένες στο μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων με θετική ατζέντα.