Ερντογάν: Σχέδιο καζάν-καζάν με fake news, «πειρατικά» και τετελεσμένα

Μετερχόμενη απειλές αλλά και νουθεσίες, fake news αλλά και κατάφωρες προκλήσεις η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί υπό καθεστώς εκβιασμού να μας σύρει ως Ελλάδα σε ένα ιδιότυπο ανατολίτικο παζάρι.

Από τη μια πλευρά έχουμε τον πρόεδρο Ερντογάν να μας προειδοποιεί ότι τα νερά της Μεσογείου πρόκειται να θερμανθούν σύντομα ακόμη περισσότερο και από την άλλη τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλοότ Τσαβούσογλου να μας καλεί να μάθουμε να μοιραζόμαστε αλλά και να αντιστρέφει την πραγματικότητα υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που παίζει ανειλικρινή παιχνίδια πίσω από την πλάτη της Τουρκίας.

Οι κινήσεις της Αγκυρας εντάσσονται σε ένα πολυεπίπεδο παίγνιο δημιουργίας εντυπώσεων από τη μια πλευρά και τετελεσμένων από την άλλη υπαγορευμένων από τις μαξιμαλιστικές τουρκικές διεκδικήσεις που ολοένα γιγαντώνονται και διευρύνονται με τα όποια τετελεσμένα τα υπαρκτά ή μεθοδευόμενα εν συνεχεία να αξιοποιούνται από την Τουρκία και ως διαπραγματευτικό χαρτί έναντι όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ευρύτερα της διεθνούς κοινότητας.

Διπλωματία με γεωτρύπανα

Η τάση πολλαπλασιασμού των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα θα έπρεπε να μας προβληματίζει πολύ δε περισσότερο εάν συνδυαστεί και με τον πολλαπλασιασμό των τουρκικών πειρατικών κινήσεων στη θάλασσα όπως εκείνες προκύπτουν μέσα από τη δράση της τουρκικής Ακτοφυλακής αλλά και μέσα από τις εκστρατείες όλων αυτών των νέων τουρκικών πειρατικών. Διότι η Τουρκία πια στην Ανατολική Μεσόγειο δεν κάνει διπλωματία με κανονιοφόρο αλλά με πλωτά γεωτρύπανα που από δύο έχουν γίνει πλέον τρία και σεισμογραφικά που συνοδεύονται από κανονιοφόρο. Με σεισμογραφικά που ετοιμάζονται μάλιστα να βάλουν πλώρη και προς τις ανατολικές ακτές της Κρήτης επικαλούμενα ως νομιμοποιητικό μιας τέτοιας κίνησης το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο .

Πληροφορίες: Εθνος της Κυριακής