(Turkish Presidency via AP, Pool)

Ερντογάν σε Ελλάδα: Μην επιχειρήσετε να «χορέψετε» την Τουρκία – Τέλος οι διμερείς συνομιλίες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ότι η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα έχει διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μέχρις ότου η Αθήνα «διορθώσει τα λάθη της», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερντογάν κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να “είναι ειλικρινής” στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Εν μέσω της νέας έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέα σειρά προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα, προειδοποιώντας τη χώρα μας να «μην προσπαθήσει να χορέψει την Τουρκία» και διαμηνύοντας για ακόμη μια φορά ότι οι διμερείς συνομιλίες διακόπτονται. Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της Αγίας Σοφίας, ισχυριζόμενος πως η κυβέρνησή του «έκλεισε μια πληγή».

Όπως υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του:

«Ακυρώσαμε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα. Κανένα μάθημα δεν παίρνετε από την Ιστορία; Μην προσπαθήσετε να χορέψετε την Τουρκία, θα κουραστείτε και θα μείνετε στα μισά του δρόμου. Δεν έχουμε πλέον διμερείς συνομιλίες με αυτούς. Δυστυχώς αυτή η Ελλάδα δεν θα συμμορφωθεί[…] Αν είστε ειλικρινείς, η θέση σας είναι έτοιμη μπροστά μας».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πως κυβέρνησή του «αποκατέστησε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα μετά από 84 χρόνια».

«(…) Κλείσαμε μια πληγή που άνοιξε στην καρδιά της κατάκτησης, δόξα τω Θεώ» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στο πολιτισμό μας ως σημαία που υψώνεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.