Ερντογάν: Στον ΟΗΕ η συμφωνία με την Λιβύη

Ανυποχώρητη μοιάζει η Τουρκία καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως υπέγραψε τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Βήμα πίσω δεν κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος σχετικά με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη, μέσω της οποίας «σβήνει» ελληνικά νησιά από υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε πριν από λίγο ότι υπέγραψε τη συμφωνία και τη στέλνει στον ΟΗΕ, ενώ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη από τη χώρα.

Νωρίτερα, το μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών, δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως και, κατά συνέπεια, έγινε νόμος του κράτους.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζει ότι η Τουρκία προτείνει να μην γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τα έσοδα να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί. «Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ελληνοκύπριους, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα Ηνωμένα Έθνη, σε όλους. Αλλά αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι”, ανέφερε.

Εξάλλου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η Ελλάδα προχώρησε στην ενεργοποίηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 στην Κρήτη λόγω φόβου ότι θα δεχτεί επίθεση από την Τουρκία. «Από τον υπουργό Άμυνας μέχρι το αρχηγό του πολεμικού ναυτικού και κάποιοι πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί ονειρεύονται πόλεμο με την Τουρκία και άρχισαν να βγάζουν ιαχές πολέμου», γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Η Αθήνα, από πλευράς της, υπογραμμίζει διαρκώς το παράνομο και νομικά άκυρο της συγκεκριμένης συμφωνίας, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς το αφρικανικό κράτος.