Ερντογάν: Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο για να εξετάσουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο του, ώστε να συζητήσουν τις συμφωνίες μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, αλλά και να εξετάσουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir που απαγορεύτηκε στη Δύση, ύστερα από απόφαση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι συμφωνίες με τη Ρωσία, οι τρέχουσες σοβαρές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και η γενική οικονομική κατάσταση, δήλωσαν σχετικά πηγές τηρώντας την ανωνυμία τους.

Σημειώνεται, ότι η Άγκυρα ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει ταχθεί κατά των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία και διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με την Μόσχα όσο και με το Κίεβο, γείτονες της στην Μαύρη Θάλασσα. Επίσης έχει καταδικάσει την ρωσική επέμβαση και στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία ως μέρος μιας διπλωματικής εξισορρόπησης.

Ωστόσο, οι δυτικές χώρες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους αυξημένους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, λένε διπλωμάτες, ιδίως μετά από αρκετές συναντήσεις μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών με Κάρτες της Ρωσίας δήλωσε ότι οι τραπεζικές κάρτες Mir συνεχίζουν να λειτουργούν στην Τουρκία, παρά την αναστολή τους από δύο τράπεζες.

Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες, η Denizbank και η Isbank, σταμάτησαν την χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir αφότου η Ουάσιγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις που επέβαλε στην Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, στοχεύοντας μεταξύ άλλων των επικεφαλής της οντότητας που διαχειρίζεται το ρωσικό σύστημα πληρωμών.