Ερντογάν: Το ΝΑΤΟ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Τουρκία και τους τρομοκράτες

Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δεν υποστηρίζει τις επιχειρήσεις της Τουρκίας ενάντια στους Κούρδους πολιτοφυλακές και κάλεσε τη συμμαχία να επιλέξει μεταξύ Τουρκίας και «τρομοκρατών».

Ερντογάν: Να επιλέξει ανάμεσα στην Τουρκία και τους «τρομοκράτες» κάλεσε το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο κ. Ερντογάν επικαλέστηκε το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, κατά το οποίο μια επίθεση εναντίον μέλους της συμμαχίας θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων των μελών.

Όπως τόνισε, «αντιμετωπίζουμε απειλή από μια τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με το άρθρο 5, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι μαζί μας». «Είστε μαζί μας ή με τους τρομοκράτες;» διερωτήθηκε, καταλογίζοντας στο ΝΑΤΟ ότι δεν έχει πάρει καθαρή θέση.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο είχε πρόσφατα τηλεφωνικές διαβουλεύσεις, βρίσκονταν κάτω υπό «σημαντική πίεση παραπληροφόρησης».

«Δεν θα πάμε στην Μανμπίτζ»
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επιπλέον ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα εισέλθουν στη Μανμπίτζ της Συρίας. Είπε επιπλέον ότι η Ρωσία δεν έχει πρόβλημα με την επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στο Κομπάνι.

«Υπάρχουν πολλές φήμες, αλλά έχουμε μάθει, μέσω της πρεσβείας, ότι η Ρωσία έχει μια θετική στάση σε ό,τι αφορά το Κομπάνι. Φαίνεται ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα εκεί, διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο», συνέχισε ο κ. Ερντογάν.

Επεσήμανε, δε, ότι «η Μανμπίτζ δεν έχει εκκαθαριστεί από τις κουρδικές δυνάμεις παρά τις υποσχέσεις των ΗΠΑ, όμως η Τουρκία δεν πρόκειται να πάει εκεί, καθώς οι πραγματικοί Άραβες οικοδεσπότες θα πάνε εκεί, και εμείς επιδιώκουμε την ασφάλειά τους».