Αναλυτικά όλα όσα αναφέρουν για το Ταμείο Ανάκαμψης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων ανά ωφελούμενη επιχείρηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και για το ποσό δανειοδότησης ή χρηματοδότησης που έχει λάβει καθεμία από αυτές, ζητούν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη.
Με ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν «να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία, η κοινή γνώμη και η επιχειρηματική κοινότητα για το μέγεθος των επιχειρήσεων (με βάση την απασχόληση), στις οποίες έχουν διοχετευτεί τα σχετικά κονδύλια». Αιτούνται επίσης την κατηγοριοποίηση των ωφελούμενων επιχειρήσεων (ως 5 εργαζόμενοι, 6 ως 25 εργαζόμενοι, 26 ως 50 εργαζόμενοι), «ώστε να διαπιστωθεί αν οι μικρές επιχειρήσεις όντως ενισχύονται, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ ή αποκλείονται, όπως καταγγέλλεται και από θεσμικούς φορείς».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κείμενο της ερώτησης-ΑΚΕ (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων), η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών και Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζεται ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ βλέπει στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα την αιτία της υποαπόδοσης της ελληνικής οικονομίας, κάτι που καταγράφεται στο σχέδιο Πισσαρίδη, τονίζεται από δηλώσεις των στελεχών της, διαφαίνεται από το πλαίσιο των κυβερνητικών πολιτικών, που οδηγούν στην εκκαθάριση της αγοράς».
Συμπληρώνουν ότι «η ΝΔ επιρρίπτει στη μικρή και μεσαία επιχείρηση την ευθύνη της χαμηλής απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό» και υπενθυμίζουν τις παρεμβάσεις των θεσμικών φορέων, όπως του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ΓΣΕΒΕΕ, για τον αποκλεισμό των ΜΜΕ, παρότι συντηρούν ως και το 80% της απασχόλησης.
Τέλος, επισημαίνουν ότι η στρεβλή διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χώρα έχει αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου, με την Ευρωπαία Εισαγγελέα να εξετάζει υποθέσεις ανάθεσης έργων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.