Ερώτηση Κ. Αρβανίτη στην Κομισιόν για τους «τυχαίους» θανάτους δύο μεταναστών

Ερώτηση στην Κομισιόν για τους δύο πρόσφατους θανάτους μεταναστών μέσα σε αστυνομικά τμήματα των Αθηνών κατέθεσε ο Κώστας Αρβανίτης, Αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Αρβανίτης αναφέρει τα εξής:

«Μέσα σε διάστημα 10 ημερών, δύο μετανάστες, ένας από το Πακιστάν και ένας από το Μπαγκλαντές, εξέπνευσαν μέσα στα ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα και Ομονοίας αντίστοιχα.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι επίσημες αποσαφηνίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας υπήρξαν ανεπαρκείς έως αντιφατικές, ενώ στις υποθέσεις αναφύονται έντονα σοβαρές ενδείξεις ρατσιστικών κινήτρων.

Είναι η πολλοστή φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών στην Ελλάδα. Στη  διάρκεια της προηγούμενης θητείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαμε καταγγείλει τα φαινόμενα της υπέρμετρης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που ολοένα και συχνότερα έχουν ταξικά και φυλετικά χαρακτηριστικά, και είχαμε επανειλημμένα αναδείξει την ανάγκη για προώθηση κοινών ενωσιακών πολιτικών και πρωτοκόλλων σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση των αστυνομικών. 

Δεν είναι μόνο τα κρούσματα αστυνομικής βίας αλλά πλήθος άλλων υποθέσεων που αφορούν το κράτος δικαίου, για τις οποίες υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ελέγχεται και με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την 7η Φεβρουαρίου 2024».

Ο Κώστας Αρβανίτης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει συγκεκριμένα τι θα πράξει, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα δικαιοκρατικής λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας και ποια ενωσιακά εργαλεία εκπαίδευσης και κατάρτισης μπορεί να αξιοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία, για να μην επαλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης 

προς την Επιτροπή 

Άρθρο 144 του Κανονισμού 

Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left) 

Θέμα: Αθήνα: Οι «τυχαίοι θάνατοι» δύο μεταναστών 

Εντός δέκα ημερών, δύο μετανάστες άφησαν την τελευταία τους πνοή υπό εξαιρετικά ύποπτες συνθήκες σε δύο διαφορετικά αστυνομικά τμήματα των Αθηνών (37χρονος Πακιστανός στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα στις 21.09 και 29χρονος Μπαγκλαντεσιανός ΑΤ Ομόνοιας την 01.10). 

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι επίσημες αποσαφηνίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας υπήρξαν ανεπαρκείς έως αντιφατικές, ενώ στις υποθέσεις αναφύονται έντονα σοβαρές ενδείξεις ρατσιστικών κινήτρων. 

Οι υποθέσεις έλαβαν μεγάλη διάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς, 2 πραγματογνώμονες του ΟΗΕ καταφθάνουν προσεχώς για αυτοψίες-καταγραφή των συνθηκών σε ελληνικά ΑΤ, ενώ στη διερεύνηση έχει εμπλακεί ο Συνήγορος του Πολίτη. 

Σημειωτέο ότι τον Ιούλιο του 2023, μετά από επιτόπια εμπειρογνωμοσύνη, η Επιτροπή του ΣτΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων αναφέρει ότι «έλαβε αρκετές αξιόπιστες και συνεχείς αναφορές για σωματική κακομεταχείριση αλλοδαπών υπηκόων που κρατούνται από αστυνομικούς σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα (ιδίως στην Ομόνοια) στην Αθήνα», ενώ η ΕλΕΔΑ σε προ μηνός έκθεσή της διαπιστώνει ότι η αστυνομική βία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, και επισημαίνει ότι «1.200 περιπτώσεις κακοποίησης έχουν διερευνηθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, που είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου». 

Ενόψει των προαναφερθέντων ερωτάσθε: 

Τι θα πράξετε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα ελλείμματα δικαιοκρατικής λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ.; 

Ποια ενωσιακά εργαλεία εκπαίδευσης και κατάρτισης αστυνομικών μπορεί να αξιοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εκλείψουν τέτοια τραγικά φαινόμενα;

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πέθανε στα 59 του ο δημοσιογράφος Μπάμπης Αγρολάμπος
8 Οκτωβρίου, 2024
Ανάβυσσος: Μαθητές πέταξαν φυλλάδια με ναζιστικό περιεχόμενο σε σχολείο και απειλούν 12χρονη
8 Οκτωβρίου, 2024
Νίκος Ανδρουλάκης: Μιλώ για 100% ενότητα από την επόμενη μέρα
8 Οκτωβρίου, 2024
Μαρινάκης: Δεν υπάρχει εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ
8 Οκτωβρίου, 2024
Ο Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση των δύο αδελφών που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν τον ξάδερφό τους
8 Οκτωβρίου, 2024
Μεγάλη φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο δίπλα στο Κρατικό της Νίκαιας
8 Οκτωβρίου, 2024
Οδηγός αυτοκινήτου χτύπησε και εγκατέλειψε 16χρονο στην Πάτρα
8 Οκτωβρίου, 2024
Τριαντόπουλος: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των ειδικών σχημάτων στήριξης στη Θεσσαλία και στον Έβρο
8 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη 27χρονος για διακίνηση ναρκωτικών στην Αττική
8 Οκτωβρίου, 2024
Κονατέ για Εμπαπέ: Δεν έχει ζωή – Θα πρέπει να είναι δύσκολο για εκείνον
8 Οκτωβρίου, 2024