Eρυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι σαμποτάρουν τις παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες

Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλλασα – Ζημιές σε υποβρύχια καλώδια

Οι αντάρτες Χούθι έχουν προκαλέσει ζημιές σε υποβρύχια καλώδια της Ερυθράς Θάλασσας προκαλώντας προβλήματα στο διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες.

Η ζημιά στα υποβρύχια καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα διακόπτει τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγκάζει τους παρόχους να αναδρομολογήσουν έως και το 1/4 της κυκλοφορίας μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής κυκλοφορίας.

Τα καλώδια που ανήκουν σε τέσσερα μεγάλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έχουν «κοπεί» προκαλώντας «σημαντική» διακοπή στα δίκτυα επικοινωνιών στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Χονγκ Κονγκ HGC Global Communications. Η HGC εκτιμά ότι το 25% της κυκλοφορίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης καθώς και της Μέσης Ανατολής έχει επηρεαστεί.

Η εταιρεία είπε ότι επαναδρομολογεί την κυκλοφορία για να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση για τους πελάτες και οτι «επεκτείνει τη βοήθεια σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται». Δεν είπε ωστόσο πώς καταστράφηκαν τα καλώδια ή ποιος ήταν υπεύθυνος.

Η Seacom με έδρα τη Νότια Αφρική, η οποία κατέχει ένα από τα καλωδιακά συστήματα που επηρεάζονται, είπε στο CNN ότι οι επισκευές δεν θα ξεκινήσουν για τουλάχιστον άλλο ένα μήνα, εν μέρει λόγω του χρόνου που χρειάζεται για να εξασφαλιστούν οι άδειες λειτουργίας στην περιοχή.

Τα υποβρύχια καλώδια είναι η αόρατη δύναμη πίσω από το διαδίκτυο, με πολλά να χρηματοδοτούνται τα τελευταία χρόνια από κολοσσούς του Διαδικτύου όπως η Google, η Microsoft, η Amazon και η μητρική Meta του Facebook. Η ζημιά σε αυτά τα υποθαλάσσια δίκτυα μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές στο διαδίκτυο, όπως συνέβη μετά τον σεισμό στην Ταϊβάν το 2006.

Η καταστροφή των καλωδίων στην Ερυθρά Θάλασσα έρχεται εβδομάδες αφότου η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης προειδοποίησε για την πιθανότητα οι αντάρτες Χούθι να στοχοποιήσουν το υποθαλάσσιο δίκτυο. Οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν ήδη διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού επιτιθέμενοι σε εμπορικά πλοία στην κρίσιμη πλωτή οδό.

Το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Globes ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Χούθι κρύβονται πίσω από τη ζημιά στα καλώδια. Ο ηγέτης των ανταρτών της Υεμένης Abdel Malek al-Houthi αρνήθηκε τις κατηγορίες. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να στοχεύσουμε τα θαλάσσια καλώδια που παρέχουν Διαδίκτυο σε χώρες της περιοχής», είπε. Οι Χούθι κατηγόρησαν έκτοτε τις βρετανικές και αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες που επιχειρούν στην περιοχή για τις ζημιές, σύμφωνα με αναφορά το Σάββατο από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ανταρτών.

Ο επικεφαλής ψηφιακός αξιωματικός της Seacom, Prenesh Padayachee, δήλωσε ότι η απόκτηση αδειών από τη ναυτιλιακή αρχή της Υεμένης για την επισκευή των καλωδίων μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ εβδομάδες. «Η κίνηση των πελατών θα συνεχίσει να αναδρομολογείται μέχρι να μπορέσουμε να επισκευάσουμε το κατεστραμμένο καλώδιο», πρόσθεσε.

Μεταξύ των άλλων δικτύων που επηρεάζονται είναι το Asia-Africa-Europe 1, ένα καλωδιακό σύστημα μήκους 25.000 χιλιομέτρων που συνδέει τη Νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου. Η πύλη Europe India Gateway (EIG) έχει επίσης καταστραφεί.

Η EIG συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία και υπολογίζει τη Vodafone ως σημαντικό επενδυτή. Η Vodafone, μια μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η εταιρεία αναφέρει στον ιστότοπό της ότι μπορεί να στείλει κίνηση στο Διαδίκτυο σε περίπου 80 υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που φτάνουν σε 100 χώρες.

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών βασίζονται σε πολλαπλά υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα, επιτρέποντάς τους να αναδρομολογούν την κυκλοφορία σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας για να εξασφαλίσουν αδιάλειπτη εξυπηρέτηση.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ιωάννινα: Αιματηρό επεισόδιο σε δομή προσωρινής φιλοξενίας αλλοδαπών – Δύο συλλήψεις, ένας τραυματίας
5 Απριλίου, 2025
Άρτα: Στα χέρια της αστυνομίας μέλος σπείρας διαρρήξεων σπιτιών – Συνελήφθη για οπλοκατοχή
5 Απριλίου, 2025
Παράσυρση στη Χαλκιδική: Νέα στοιχεία για τον 26χρονο – Του είχαν πάρει το δίπλωμα για πέντε χρόνια, οδηγούσε μεθυσμένος
5 Απριλίου, 2025
Στο Καβούρι εντοπίστηκε η 46χρονη που είχε εξαφανιστεί στην Ηλιούπολη – «Ήταν σαν να έχει πάρει χάπια»
5 Απριλίου, 2025
Έντεκα συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων σε καταστήματα στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα
5 Απριλίου, 2025
«Πήγαινε κοιμήσου και θα έρθουμε το πρωί» – Σοκάρει η καταγγελία θύματος κακοποίησης για την αντιμετώπισή της από την αστυνομία
5 Απριλίου, 2025
Απάντηση Λακαφώση για την επαγγελματική του ιδιότητα: «Είμαι θύμα οργανωμένης επίθεσης – Ο Πλακιάς παρασύρθηκε»
5 Απριλίου, 2025
Νέο περιστατικό με ασυνείδητο οδηγό: Οδηγούσε με 204 χιλιόμετρα στην Περιφερειακή Υμηττού
5 Απριλίου, 2025
Κυψέλη: Το χρονικό της δολοφονίας του Τούρκου – Το συμβόλαιο θανάτου αξίας 250.000 δολαρίων και η «βόλτα» των δραστών με το τρένο
5 Απριλίου, 2025
Νέο μήνυμα Ιμάμογλου: «Μη φοβάστε» – Αύριο το έκτακτο συνέδριο του CHP
5 Απριλίου, 2025