Έσκασε η «βόμβα»: ΄Άσχημα νέα για lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας

Καθοριστική για την απόφαση παράτασης του lockdown στην Αττική είναι η εβδομάδα που μπαίνει τη Δευτέρα κατά την οποία οι ειδικοί ελπίζουν να διατηρηθεί η σταθεροποίηση που φάνηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στα ημερήσια κρούσματα.

Βασικός ρυθμιστής ωστόσο για το άνοιγμα οικονομίας και κοινωνίας είναι η πίεση που ασκεί η επιδημία στο ΕΣΥ και κυρίως στις ΜΕΘ οι οποίες πρέπει να δείξουν ότι μπαίνουν σε τροχιά αποσυμφόρησης.

Όλα δείχνουν παράταση…

Είναι επομένως αρκετά πιθανή η παράταση, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» του αυστηρού απαγορευτικού για μία ή δύο εβδομάδες με σκοπό να διασφαλιστεί η επάρκεια κλινών Εντατικής σε περίπτωση νέας έξαρσης από την κινητικότητα.

Η άρση ορισμένων μέτρων πάντως ακόμη και μέσα στον Μάρτιο δεν θα σημαίνει ένα πλήρες άνοιγμα αλλά πολύ περιορισμένη και προσεκτική επανεκκίνηση κυρίως λιανεμπορίου και σχολείων με τους υπόλοιπους τομείς να μετατίθενται για την άνοιξη.

Λιανεμπόριο σχολεία

Η τάση που διαμορφώνεται σε σχέση με την άρση των μέτρων είναι η έναρξη της αποκλιμάκωσης πιθανόν με δειλό άνοιγμα του λιανεμπορίου καθώς το click away μοιάζει να αθωώνεται σε σχέση με την επίδρασή του στην αλυσίδα μετάδοσης και διασποράς και στη συνέχεια με τα σχολεία.

Οπως όλα δείχνουν ο Μάρτιος θα περιοριστεί σε αυτούς τους δύο τομείς με την επανεκκίνηση άλλων κομβικών της οικονομικής δραστηριότητας να εξετάζεται από την άνοιξη.

Παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η σταδιακή άρση των περιορισμών δεν συνεπάγεται απαραίτητα και άρση των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία καθώς ο κίνδυνος από ενδοοικογενειακή διασπορά και επισκέψεις σε γνωστούς και φίλους καραδοκεί.

Πληροφορίες: «Ελεύθερος Τύπος»