Εσκασε «βόμβα»: Θεωρούν σίγουρο νέο lockdown στην Ελλάδα

Για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και το ενδεχόμενο ενός νέου αυστηρού lockdown μίλησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον τόνισε πως είναι πιθανό να μας φέρει αντιμέτωπους με ένα αυστηρό lockdown για ένα μήνα, σαν αυτό που είχαμε ζήσει στο πρώτο κύμα της πανδημίας το 2020. Παράλληλα τόνισε πως ελπίζει πως δεν θα οδηγηθούμε σε αυτή τη λύση.

Όσον αφορά στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον εκτίμησε πως θα επικρατήσει μέχρι την Πρωτοχρονιά, ενώ ξεκαθάρισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα δεν επαρκούν για να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή της.

Μάλιστα, σημείωσε πως υπάρχει αυξητική πορεία των κρουσμάτων και πολλοί νεκροί ενώ ξεκαθάρισε πως “σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρωπαϊκά στοιχεία, δεν αποδεικνύεται ότι νοσείς ελαφρύτερα από την μετάλλαξη Όμικρον, έχουμε πολλούς ευάλωτες πολίτες και πρέπει να δούμε το ζήτημα σοβαρά”.

Επεσήμανε πως “στην τρίτη δόση κάποιος είναι σχεδόν πλήρως προφυλαγμένος”, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τους εμβολιασμένους με δυο δόσεις και αυτούς που έχουν νοσήσει λόγω της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον.

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού είπε πως “τα σημερινά κρούσματα επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε μέρες, δηλαδή την επιβράδυνση της πτωτικής πορείας της πανδημίας”.

Έτσι για να αντιμετωπιστεί το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον θα χρειαστούν αυστηρά μέτρα και “το lockdown θα είναι μια υποχρεωτική κίνηση που ίσως η κυβέρνηση αναγκαστεί να κάνει”.

Και πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι αυστηρά δηλαδή “τα μέτρα θα είναι όπως αυτά του πρώτου κύματος πανδημίας για να μπορούμε να έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση”.

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε πως “το lockdown δεν είναι η πρώτη επιλογή, αλλά θα γίνει αν το επιβάλει η μετάλλαξη Όμικρον” και πως θα πρέπει να γίνει “γρήγορα, με αποφασιστικότητα και ενότητα”.

Εξαδάκτυλος: Δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα

O πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News” για την μετάλλαξη Όμικρον, που είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

“Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε τη διασπορά της Όμικρον, και μάλιστα γρήγορα. Όπου έχει εμφανιστεί, έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες και θα πρέπει να την περιορίσουμε. Παράλληλα, θα πρέπει, μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, δηλαδή τις επόμενες 1-2 εβδομάδες, να το εκμεταλλευτούμε έτσι ώστε να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Αυτό αφορά κυρίως τους ανθρώπους άνω των 50 ετών. Η μετάλλαξη όμικρον δημιουργεί επαναλοιμώξεις δυστυχώς”, δήλωσε αρχικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέου lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε: «Δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση επί του πρακτέου, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς κατά κύριο λόγο. Η διασπορά περιορίζεται με διάφορους τρόπους, αρχής γενομένης από τον περιορισμό στις περιοχές υπερμετάδοσης, και στις δραστηριότητες που προκαλούν υπερμετάδοση, και επίσης πρέπει να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραμπ: «Βρίσκομαι σε σοβαρές συζητήσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μερτς: «Σημαντική νίκη για το ΕΛΚ και την Ευρώπη»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία: Οι επιλογές του Μερτς – Οι συσχετισμοί και οι διαπραγματεύσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Συγκλονίζει η μητέρα του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού – «Ο Γεράσιμος ακόμη ανασαίνει αλλά όπως ήταν δεν θα γυρίσει ποτέ ξανά»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πλημμεληματική δίωξη σε έξι πρόσωπα για τον θάνατο 2,5 ετών κοριτσιού στον «Άγιο Στυλιανό» Θεσσαλονίκης
24 Φεβρουαρίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
24 Φεβρουαρίου, 2025
Διπλωματικές ζυμώσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Με δικό τους ψήφισμα για την Ουκρανία οι ΗΠΑ – Η Γαλλία αναμένεται να προτείνει τροπoποιήσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Φάμελλος: Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης – Η ευθύνη για την σύγκρουση των τρένων από το 2019 και μετά
24 Φεβρουαρίου, 2025
Μενίδι: Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο – Επί τόπου τα ΤΕΕΜ
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η τραγουδίστρια Ρομπέρτα Φλακ – Γνωστή για το “Killing Me Softly With His Song”
24 Φεβρουαρίου, 2025