ESM: Πράσινο φως για πρόωρη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους – Ανοίγει ο δρόμος για καταβολές 7,9 δισ. ευρώ

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) συμφώνησαν σήμερα να παραιτηθούν από την υποχρέωση υποχρεωτικής αποπληρωμής των δανείων του ΕΜΣ/ΕΤΧΣ σε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή προς τους δανειστές της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (ΕΔΔ). Σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις του ΕΜΣ και του EFSF με την Ελλάδα, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής σε άλλους πιστωτές, ένα ανάλογο ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής που παρέχεται στο πλαίσιο των διευκολύνσεων του ΕΜΣ και του EFSF καθίσταται άμεσα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό. Χάρη στις παρεκκλίσεις που χορηγήθηκαν σήμερα από τον ΕΜΣ και τον EFSF, η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή σε κανέναν από τους δύο οργανισμούς.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει σημαντικά βήματα στην οικονομική της ανάπτυξη. Είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ και έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα. Η προγραμματισμένη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF αποτελεί άλλο ένα θετικό μήνυμα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και καταδεικνύει τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας. Η αποπληρωμή θα δημιουργήσει κάποια εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό και θα ενισχύσει επίσης τη διαχείριση της ρευστότητάς του. Πρόκειται για αξιοσημείωτες εξελίξεις για τον ΕΜΣ και τον EFSF, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 54% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF, Pierre Gramegna.

Οι απαλλαγές χορηγήθηκαν ως απάντηση σε επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο πρότεινε την πρόωρη αποπληρωμή των πληρωμών κεφαλαίου που ήταν αρχικά απαιτητές το 2026-2028 προς τους δανειστές του GLF, ύψους 7,935 δισ. ευρώ.

Η Ελληνική Δανειακή Διευκόλυνση αποτελούσε μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010. Αποτελούνταν από διμερή δάνεια από 14 χώρες της ζώνης του ευρώ, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 39,5 δισ. ευρώ παραμένουν ανεξόφλητα. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα το 2022 και πραγματοποίησε μια πρώτη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF το 2023.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Θρήνος και οργή για τον νεκρό Παναγιώτη στο τροχαίο στην Κρήτη – Γιαγιά 22χρονου: «Πότε θα αλλάξουμε κεφαλή, το ίδιο είτε κρατάς όπλο είτε τιμόνι»
Ιανουάριος 13, 2025
Tnν Τετάρτη η πλατφόρμα για το «Σπίτι Μου 2» – Μέσω gov.gr η αίτηση επιλεξιμότητας
Ιανουάριος 13, 2025
Πυκνή χιονόπτωση στα ορεινά τη Κεντρικής Ελλάδας – Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία
Ιανουάριος 13, 2025
Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες σταθμευμένο αυτοκίνητο στον δήμο Δέλτα
Ιανουάριος 13, 2025
Κοζάνη: Εγνατία Οδός – Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών
Ιανουάριος 13, 2025
Τριών Ιεραρχών: Τι θα ισχύσει για τα σχολεία και τα φροντιστήρια στις 30 Ιανουαρίου 2025
Ιανουάριος 13, 2025
Eλαιόλαδο: Διαψεύδει η κυβέρνηση τα σενάρια περί προστίμου στη μεταφορά τενεκέδων
Ιανουάριος 13, 2025
Λαθρεμπόριο καυσίμων: Στον αέρα από σήμερα το νέο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων
Ιανουάριος 13, 2025
Ανοίγει σήμερα για υποβολή αιτήσεων στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Ιανουάριος 13, 2025
Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα σε όλη την Αθήνα λόγω της ασταμάτητης βροχής – Στο «κόκκινο» Κηφισός, Κηφισίας και Αττική Οδός
Ιανουάριος 13, 2025