Efood: Σάλος με την απόφαση κατά των εργαζομένων – Κύμα συμπαράστασης στο Twitter – Η απάντηση της εταιρείας

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες με αφορμή την απόφαση της efood να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων της.

Οι εργαζόμενοι έλαβαν μήνυμα ότι εάν δεν δεχθούν να εργάζονται ως freelancer με μπλοκάκι ή τίτλο χρήσης αναλαμβάνοντας οι ίδιοι και μόνο τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης.

Πιο συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει:

«Αγαπητή Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.

Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…».

Συνδικάτο Επισιτισμού: Η εταιρεία εκβιάζει με το δίλημμα άνεργος ή «συνεργάτης»

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων του νομού Αττικής, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η εταιρία «εκβιάζει τους διανομείς με το δίλημμα άνεργος ή συνεργάτης».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η μη ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας Manpower Group αποδείχτηκαν το εργαλείο της efood ώστε, όποτε τη συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, που με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης. Τελικά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και στην εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον έναν χρόνο εργασίας όσοι είναι με τη Manpower, αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

Μάλιστα, η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλημμα ή άνεργος ή “συνεργάτης”. Όπου “συνεργάτης”, εννοείται η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι. Τακτική που ακολουθεί έτσι και αλλιώς η πολυεθνική Delivery Hero σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτόν τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες».

Ξεσηκωμός στο Twitter

To hashtag #cancel_efood είναι η πιο δημοφιλής τάση με πάνω από 10.000 σχόλια, στα οποία οι χρήστες δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που καλούν σε διαγραφή της εφαρμογής.

Στα περισσότερα από τα tweets, οι χρήστες τονίζουν ότι οι διανομείς της εταιρείας δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και λαμβάνουν «ως ευχαριστώ απόλυση ή freelancing εκμετάλλευση».

https://twitter.com/Iro_Tente/status/1438620053516193794

https://twitter.com/Moehrchen18/status/1438592846148349952

Efood: Τι απαντά μετά τον σάλο για τους διανομείς

Η efood μιλά για «λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας» προς τους διανομείς σχετικά με το ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας τους αν δεν δεχθούν το “συνεργατικό μοντέλο” της επιχείρησης.
«Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά από την εταιρεία.