Εθνική επέτειος: Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο (pics)

Στην Ελλάδα βρίσκονται για την 25η Μαρτίου υψηλοί προσκεκλημένοι, με το πρόγραμμα να είναι πλούσιο, αλλά και με αρκετούς περιορισμούς λόγω της κατάστασης με την πανδημία.

Στις 17.35 το απόγευμα της Τετάρτης, 23.03.3021, έφτασαν στην Αθήνα ο Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα.

Το ταξίδι τους στην Ελλάδα είναι το δεύτερο ταξίδι στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της πανδημίας. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν ταξιδέψει στην Γερμανία, ενώ ακύρωσαν λόγω κορονοϊού τα ταξίδια τους σε Βοσνία, Κύπρο και Ιορδανία.

Στην χώρα μας βρίσκεται επίσης ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, ενώ λίγο μετά τις 19.00 «πάτησε» Ελλάδα και η Γαλλία υπουργός Εξωτερικών, Φλοράνς Παρλί, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, που εξαιτίας του νέου lockdown στο Παρίσι, δεν μπορούσε να φύγει από τη Γαλλία..

Πρόκειται για εκπροσώπους των τριών χωρών -Αγγλία, Ρωσία και Γαλλία- που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην «αναγέννηση» της χώρας μας, με την συμμετοχή τους στην Ναυμαχία του Ναβαρίνου, το 1827.

Παρών είναι φυσικά και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τη σύζυγό του Άντρη.

Η ξενάγηση νωρίτερα στο ανακαινισμένο -και ιδιαίτερα εντυπωσιακό- κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης ολοκληρώθηκε με βάση τον προγραμματισμό και σειρά πήρε το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Για το δείπνο έχουν επίσης λάβει πρόσκληση οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί χωρίς τη σύζυγό του, Περιστέρα Μπαζιάνα. Παρόντες στο Προεδρικό Μέγαρο είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγό της Θόδωρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και η υπουργοί που θα συνοδεύουν τους ομολόγους τους που βρίσκονται στη χώρα ως προσκεκλημένοι.

Το συγκινητικό μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

«Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Distinguished guests,

Σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι εξαιρετική τιμή για τη χώρα μας η παρουσία σας στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Eπανάστασης», είπε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Και συνέχισε: «Οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και δεσμούς ισχυρούς από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους. Η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία. Το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική. Μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική.

Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός. Στη Γαλλία, ο φιλελληνισμός είχε βαθιές ρίζες. Στη συλλογή των «Ανατολικών» ποιημάτων του, ο Βίκτωρ Ουγκώ αφηγείται, μέσω των ηρωικών μορφών της επανάστασης (του Κανάρη, του Μπότσαρη και του επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ), τις τελευταίες στιγμές του Μεσολογγίου. Ο κορυφαίος ρομαντικός ζωγράφος Ντελακρουά απέδωσε μοναδικά το τραγικό γεγονός της Σφαγής της Χίου.

Στη Βρετανία, είναι γνωστό το ενδιαφέρον και η ανάμιξη του νομομαθούς Τζέρεμι Μπένθαμ στην Ελληνική Επανάσταση, όπως και η πλούσια δράση των φιλελλήνων του Λονδίνου. Αξεπέραστη, όμως, παραμένει στη μνήμη μας η θυσία του εμβληματικού Βρετανού ποιητή και φιλέλληνα, Λόρδου Βύρωνα, στο Μεσολόγγι. Γράφει γι’ αυτήν ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός: «Λευθεριά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί / τώρα σίμωσε και κλάψε εις του Μπάϊρον το κορμί (…) Άκου Μπάιρον, πόσον θρήνον κάνει ενώ σε χαιρετά η Πατρίδα των Ελλήνων, κλαίγε, κλαίγε, Ελευθεριά».

Η Επανάσταση βρήκε επίσης απήχηση στη Ρωσία, με πολλά δημοσιεύματα στα περιοδικά της εποχής. Στις παραδουνάβιες περιοχές συμμετείχαν στην εξέγερση υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και ρώσοι αξιωματικοί. Κορυφαίοι Ρώσοι ποιητές αφιέρωσαν ποιήματα στον αγώνα των Ελλήνων. «Εξεγέρσου, ω Ελλάδα, ξεσηκώσου», έγραφε ο Αλεξάντρ Πούσκιν. Έλληνες με στενές σχέσεις με τη ρωσική άρχουσα τάξη, όπως ο Υψηλάντης και ο Καποδίστριας, ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στον αγώνα. Οι μεγάλες δυνάμεις επέδρασαν καταλυτικά στο διπλωματικό και το στρατιωτικό πεδίο. Η παρέμβασή τους στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου υπήρξε καθοριστική για την τελική επικράτηση των Ελλήνων».

Αναστασιάδης: «Ελευθερία η θάνατος»

«Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να συνεορτάσω μαζί με τον Ελληνικό λαό τη συμπλήρωση της διακοσιετηρίδας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης», είπε παίρνοντας αμέσως μετά τον λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης.

Και συνέχισε: «Τον ηρωικό αυτόν αγώνα, ο οποίος συνοψίζεται μέσα από το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», απαντώντας στο υπαρξιακό ερώτημα του Ρήγα Φεραίου «ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά». Ένα σύνθημα, το οποίο, αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, συμπυκνώνοντας παράλληλα ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού. Και τούτο, γιατί η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Πρίγκιπας Κάρολος: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»

Σε μια αντιφώνηση με ιδιαίτερα συγκινησιακό ύφος προχώρησε ο Πρίγκιπας Κάρολος ο οποίος τόνισε την βαθιά σύνδεση μέσα στον χρόνο Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά για την πατρίδα του πατέρα του Πρίγκιπα Φιλίππου και της γιαγιά τους Πριγκίπισσας Αλίκης.

«Η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ανέφερε ότι νιώθει μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα, με τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. «Ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έκλεισε την ομιλία του με την φράση: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!, λέγοντας «οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά».

Αντιφώνηση του Πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου

«Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα αρχίζοντας να σας ευχαριστήσω, Κυρία Πρόεδρε, για τη μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι απόψε εδώ, σ’ αυτόν τον υπέροχο εθνικό εορτασμό.

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος «Δικαία των Εθνών» από το Ισραήλ .

Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα -τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της- και σε αυτό δεν είμαι μόνος: ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας, δεν θα είχαν ακμάσει.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που το 1812 το ποίημα του Λόρδου Byron, «Το Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», όπου για πρώτη φορά υπερασπίσθηκε τον αγώνα για την αυτοδιάθεση των Ελλήνων, είχε τόση απήχηση στο ευρωπαϊκό κοινό. Ο ελληνικός αγώνας εκλήφθηκε, όχι ως η επιδίωξη ενός ξένου λαού, αλλά ως ο κοινός μας αγώνας. Όπως δήλωσε, ο Percy Shelley, φίλος του Byron, στον πρόλογο του ποιήματος «Ελλάς»: «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Έτσι, στις σελίδες της ιστορίας, μαζί με τους Έλληνες ήρωες της επανάστασης, καταγράφονται τα ονόματα Βρετανών, που συγκινήθηκαν βαθιά από αυτό το πνεύμα του Φιλελληνισμού και συμμετείχαν στον αγώνα. Μαζί με τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Μιαούλη, τον Κανάρη και τη Μπουμπουλίνα, διαβάζουμε για τους Γκόρντον, Κόχρεην, Τσωρτς και Κόδριγκτον.

Ωστόσο, ο θρίαμβος της Ελλάδας δεν οφείλεται σε έναν ήρωα, αλλά στο εξαιρετικό θάρρος και το σθένος του λαού της – και σε ό,τι ένας Βρετανός ιστορικός αποκάλεσε «θεϊκή φλόγα που άναψε στην ψυχή των Ελλήνων». Εάν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να αγωνιστεί, μπροστά σε φοβερά δεινά, και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, δεν θα είχε κατακτηθεί ποτέ η ανεξαρτησία.

Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Ελλάδα το 2018, σε μια ομιλία μου σε αυτήν την αίθουσα, διηγήθηκα την ιστορία του ατμοκίνητου πολεμικού πλοίου «Καρτερία», το οποίο παρήγγειλε ο αξιωματικός Χέιστινγκς σε αγγλικό ναυπηγείο, για να συνδράμει τους Έλληνες στον αγώνα τους. Συμμετέχοντας στον στόλο του επαναστατικού Ελληνικού Ναυτικού, η «Καρτερία» έγινε το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο που συμμετείχε σε πολεμικές ενέργειες και διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στον πόλεμο.

«Καρτερία», φυσικά, σημαίνει Επιμονή ή Αντοχή. Ήταν ένα όνομα ιδιαίτερα κατάλληλο για εκείνη την εποχή, το οποίο, πιστεύω, ότι παραμένει συμβολικό ακόμη και σήμερα – στα απελπιστικά δύσκολα έτη της οικονομικής κρίσης, και τώρα μεσούσης αυτής της φοβερής πανδημίας που έχει διαταράξει τις ζωές και το βιός τόσων πολλών ανθρώπων. Τρέφω μεγάλο θαυμασμό για το σθένος του ελληνικού λαού και με συγκινεί ιδιαίτερα η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα των νέων ανθρώπων της Ελλάδας. Νιώθω ιδιαίτερη περηφάνεια που ο φιλανθρωπικός οργανισμός Prince’s Trust International κατόρθωσε να βοηθήσει τόσους πολλούς νέους στην Ελλάδα ώστε να βρουν εργασία, να επιμορφωθούν ή να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, δίνοντας τους τα εφόδια ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να συμβάλλουν στην ευημερία και τη δύναμη της χώρας τους.

Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι.

Καθώς όλοι μας εργαζόμαστε για την ανοικοδόμηση των κοινωνιών μας και των οικονομιών μας στο πλαίσιο ενός έτους αδιανόητων μέχρι σήμερα μεταβολών, προκειμένου να θέσουμε τον κόσμο μας σε μια πιο βιώσιμη τροχιά, το θάρρος, η αποφασιστικότητα και οι προσδοκίες του 1821 θα μπορούσαν να αποτελέσουν, ενδεχομένως, πηγή έμπνευσης για εμάς. Και πάλι, το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις τύχες όχι μόνο των Εθνών μας, αλλά και του μοναδικού αυτού πλανήτη που μοιραζόμαστε. Από την πλευρά μου, για να υποστηρίξω αυτή τη ζωτικής σημασίας προσπάθεια, έχω συνεργαστεί με εκατοντάδες διευθύνοντες συμβούλους προκειμένου να διαμορφώσω έναν χάρτη πορείας που θα τοποθετεί τους ανθρώπους, τον πλανήτη και τη Φύση στο επίκεντρο της οικονομικής μας μετάβασης. Αποκάλεσα αυτό το σχέδιο “Terra Carta” και με συγκινεί βαθύτατα το γεγονός ότι η Αθήνα επιθυμεί να θέσει σε εφαρμογή τις ιδέες που εμπεριέχονται σε αυτό.

Εξοχότατη – σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας. Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

Παρλί: «Η Γαλλία είναι αδερφή σας και σας αγαπάει»

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, στη διάρκεια της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στάθηκε στους στενούς δεσμούς και τις σχέσεις της χώρας της με την Ελλάδα.

«Εξ ονόματος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, που με μεγάλη του λύπη δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, σας ευχαριστώ που με υποδεχθήκατε για την επέτειο των 200 ετών της Επανάστασης» ανέφερε εισαγωγικά η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί κατά την αντιφώνησή της στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας, τόνισε και επικαλούμενη τον Φρανσουά Μιτεράν είπε πως σε αυτή τη γη, σε αυτά τα χρώματα, σε αυτά τα φώτα, εδώ βρίσκονται όλα τα σημεία αναφοράς μας.

Εξέφρασε τον μεγάλο ενθουσιασμό που «αισθανόμαστε στη Γαλλία, αλλά και σε όλον τον κόσμο όταν μιλούμε για τον μεγάλο αγώνα για την ελευθερία». «Θαυμάζουμε αυτόν τον λαό του Όχι, αυτή τη λατρεία για την ελευθερία που αποκτήσατε με τόσο μεγάλο κόπο» υπογράμμισε και μίλησε για τη «μεγάλη αγάπη που μας ενώνει εδώ και 200 χρόνια».

Περαιτέρω, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σημείωσε πως το να είσαι Φιλέλληνας σήμερα σημαίνει ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη.

Το μενού του Λευτέρη Λαζάρου

Tο ψάρι έχει την τιμητική του στο γεύμα που παραθέτει η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το μενού έχει επιμεληθεί ο διεθνούς φήμης αρχιμάγειρας Λευτέρης Λαζάρου.

Ειδικότερα το πρώτο πιάτο θα είναι ένα μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού.

Θα ακολουθήσει η σούπα, που θα είναι κακαβιά με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια με σέλινο, μυρώνια, καυκαλήθρες και λάδι Καλαμάτας.

Στο δεύτερο πιάτο θα υπάρχει κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένος σε φύλλο λάχανου αρωματισμένος με κιτρινόριζα και κρόκο Κοζάνης και θα ακολουθήσει φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και τοματίνια Κρήτης.

Ως επιδόρπιο θα υπάρχουν προϊόντα της ελληνικής γης και ειδικότερα λευκή σοκολάτα και μαστίχα Χίου και κρέμα αρωματισμένη με μπαχαρικά με φιστίκια Αιγίνης, ενώ τα κρασιά θα είναι λευκά αλλά και γλυκός κόκκινος «Αποσπερίτης» από την Οινοποιητική Λειψών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τροχαίο στην Πατρών – Πύργου: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ΚΤΕΛ και «καρφώθηκε» σε μπάρες – Μάχη για τη ζωή του δίνει ένας 25χρονος
16 Ιανουαρίου, 2025
Τραγωδία στα Χανιά: Στις φυλακές του Κορυδαλλού ο 45χρονος
16 Ιανουαρίου, 2025
Τροχαίο στα Χανιά: Αιχμές του πατέρα του 22χρονου για ανθρώπους «πιο ψηλά»
16 Ιανουαρίου, 2025
Ειρήνη Μουρτζούκου για τους θανάτους των 5 παιδιών: «Θα το πάρω όλο πάνω μου, αλλά… φυλακή δεν μπαίνω»
16 Ιανουαρίου, 2025
Νέα μαρτυρία για τον αγνοούμενο Βασίλη Καλογήρου – «Τον κούρεψα μια μέρα μετά την εξαφάνιση»
16 Ιανουαρίου, 2025
Διονύσης Σαββόπουλος: «Μου αφαίρεσαν μισό πνευμόνι» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση για τη μάχη με τον καρκίνο
16 Ιανουαρίου, 2025
Εξασθενούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά έρχεται ξανά ψύχος μακράς διαρκείας που θα «σαρώσει» την Ελλάδα – Πού χιονίζει
16 Ιανουαρίου, 2025
SOS για μαθητές του Κορυδαλλού – Οι σοβάδες είναι σάπιοι και όταν βρέχει το νερό φτάνει μέχρι τον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα
16 Ιανουαρίου, 2025
Στη φυλακή για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του άνδρας από τη Λάρισα – Υποστήριξε πως αυτά συμβαίνουν μεταξύ των ζευγαριών
16 Ιανουαρίου, 2025
Χιόνια σε Φθιώτιδα, Φωκίδα, Ευρυτανία – Μάχη να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι
16 Ιανουαρίου, 2025