«Για πρώτη φορά στην χώρα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο κείμενο, ένα Σχέδιο Εθνικής Δράσης, που θέτει ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους, ώστε να αντιμετωπιστεί στην ολότητά του ένα σύνθετο πρόβλημα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων Με Αναπηρία.
«Ως άνθρωπος, που είχε το προνόμιο να μεγαλώσει σε ένα σπίτι με ένα άτομο, τη μητέρα μου, που είχε κινητικές δυσκολίες, ίσως αισθάνομαι μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με έναν ολιστικό τρόπο» επισήμανε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την παρέμβασή του.
«Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους και ο πήχης των προσδοκιών έχει τεθεί πολύ ψηλά»
«Πρώτο βήμα αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Προφανώς και θα κριθούμε κατά την υλοποίηση του» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Στέκομαι με προσοχή στο μηχανισμό παρακολούθησης και αξιολόγησης όλων των επί μέρους δράσεων σε 6 πυλώνες και 30 στόχους. Πρόκειται για ένα περίπλοκο εγχείρημα, καθώς κάθε κατηγορία ΑΜΕΑ έχει την δική της ιδιαιτερότητα».
«Αυτό, που θα πρέπει να είναι οριζόντιο είναι η μέριμνα της κοινωνίας που δεν αφήνει κανένα συμπολίτη μας πίσω και δίνει την δυνατότητα σε όλους να φθάσουν εκεί, που μπορούν» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Εάν δεν φωτίσουμε τα προβλήματα των ΑΜεΑ μπορεί να μην γνωρίσουν ποια είναι τα πραγματικά τους όρια».
«Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους και ο πήχης των προσδοκιών έχει τεθεί πολύ ψηλά» ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Η Προεδρία της Κυβέρνησης οφείλει να παρακολουθεί συστηματικά την υλοποίηση του Σχεδίου με προτεραιοποίηση, με τις εμβληματικές δράσεις, όπως είναι ο προσωπικός βοηθός και η πρώιμη παρέμβαση, η πρόωρη διάγνωση, που κάνει την διαφορά, βεβαίως και η φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα».