Έτσι εκβίαζε η «μαφία» των εφοριακών στη Χαλκίδα: «Ήμουν πρωτάρης, έπρεπε να με τρομοκρατήσουν – Με απείλησαν»

Κι ενώ η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας και μία εκ των συνεργατών της πήραν τον δρόμο για τη φυλακή, οι μαρτυρίες επιχειρηματιών – θυμάτων του κυκλώματος εκβίασης έρχονται διαρκώς στη δημοσιότητα. «Επειδή ήμουν πρωτάρης, έπρεπε να με τρομοκρατήσουν. Έπρεπε να μου δώσουν να καταλάβω πού έχω πάει, πού έχω μπλέξει. Ότι από τη στιγμή που μπήκες εδώ θα παίξεις με τους δικούς μας κανόνες. Δεν αισθάνθηκα να απειλούμαι, με απείλησαν», λέει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.

Ο επιχειρηματίας ήταν να λάβει επιστροφή φόρου σχεδόν 100.000 ευρώ. Όταν έκανε αίτημα στην εφορία για να τα λάβει, μέλη του κυκλώματος του ζήτησαν συνάντηση στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Εκεί του έκαναν γνωστό ότι για να ξεμπλοκάρει το αίτημα επιστροφής έπρεπε να πληρώσει – χωρίς διαπραγμάτευση – το 5%, δηλαδή 5.000 ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ANT1.

Το ίδιο θύμα έχει δηλώσει επίσης για την υπόθεσή του: «Ειλικρινά, δρούσαν σαν μαφία, εγώ το ένιωσα ότι ήταν μαφία αυτό το πράγμα. Όταν έφυγα από εκεί, έφυγα με το σκεπτικό ότι εδώ είναι μαφία. Εγώ θέλω όπως ήμουν μέχρι τώρα, έτσι να είμαι και αύριο και μου είπαν “μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά”.

Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν είχε κάτι άλλο να μου πει. Εκεί τελειώνουν όλα.

“Δεν πρόκειται να πάρεις αυτά που δικαιούσαι”. Δεν ζήτησα τίποτα, δεν ζήτησα να μου διαγράψουν κάποιο πέναλτι, δεν ζήτησα τίποτα. Την επιστροφή μου ζήτησα.

Μου ζήτησαν να τους δώσω ένα 5% από την επιστροφή φόρου. Δεν είναι να κάνω τη δουλειά μου, είναι να κάνουν τη δουλειά τους, την οποία την καθυστερούσαν εσκεμμένα για να με βάλουν στο τρυπάκι να πάω από εκεί και να γίνει ό,τι γίνει. Μου λέει “τόσα λεφτά θα πάρεις και λίγα δίνεις”. Δηλαδή τους χρωστάω και χάρη…

Τόσα λεφτά θα πάρω, γιατί τα έχω πληρώσει. Δεν μου τα χαρίζει κανείς».

Εντωμεταξύ, στις φυλακές οδηγήθηκαν μετά την απολογίας τους η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας και μία υπάλληλος για το κύκλωμα εκβίασης επιχειρηματιών. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίζεται ότι τα ποσά αυτοβούλως τα έδιναν οι επιχειρηματίες στους εφοριακούς.

Οι δύο γυναίκες, είναι οι πρώτες εκ των επτά κατηγορουμένων που απολογήθηκαν για την υπόθεση του κυκλώματος διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας, αρνούμενες το βαρύτατο κατηγορητήριο που έχει απαγγελθεί σε βάρος τους.

Από την έρευνα των αστυνομικών πάντως στο σπίτι της διευθύντριας της ΔΟΥ, βρέθηκαν από τους αστυνομικούς, πάνω από 50.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα, ενώ σε βίντεο ντοκουμέντο εμφανίζεται 50χρονος επιχειρηματίας να καταβάλει 20.000 ευρώ, προκειμένου η εφορία να μην προχωρήσει στον έλεγχο των εταιρειών του.

Ο Γιάννης Γλύκας, δικηγόρος, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την υπόθεση: «Το κατηγορητήριο είναι πολύ σοβαρό. Προφανώς η ανάκριση θα ”φωτίσει” όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Είναι βέβαιο ότι η ανάκριση θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς κι ότι θα κληθούν ( οι κατηγορούμενοι) να δικαιολογήσουν πόθεν έσχες σε βάθος πολλών ετών».