Το χρονολόγιο τou κορονοϊού είναι γεμάτο από τέτοιες ατυχείς συμπτώσεις. Στις 14 Φεβρουαρίου η Ευρώπη Θρηνεί τον πρώτο της νεκρό. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο ΠΟΥ έχει κηρύξει τον πλανήτη σε έκτακτη ανάγκη.
Απτόητος, ο επίτροπος Τζεντιλόνι εκτιμά στο 1,2% την ανάπτυξη για το 2020 στην ευρωζώνη.
Για σημαντικό χρονικό διάστημα οι Βρυξέλλες και οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονταν σε άρνηση σχετικά με την επιδημία, στη μάταιη προσπάθεια τους να μη σταματήσει η οικονομία και… η μπάλα (ως πολύτιμο οικονομικό αγαθό), όπως γράφει η «ΕΦΣΥΝ».
Στην Ιταλία γίνονται αγώνες Champions League – ένας από αυτούς, το Αταλάντα – Βαλένθια
(19 Φεβρουαρίου), πιθανώς έπαιξε ρόλο στη μετάδοση της λοίμωξης στην Ισπανία. Η
Euroleague απειλεί τον Ολυμπιακό με τιμωρία αν δεν παίξει μπάσκετ στο Μιλάνο, εκείνη τη
στιγμή επίκεντρο της πανδημίας (12 Μαρτίου). Στη Βρετανία ο σερ Βάλανς, επικεφαλής
επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, θα υποστηρίξει φανατικά τη μη αναβολή αγώνα
ράγκμπι με 75.000 θεατές (14 Μαρτίου).
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Μετάδοσης Νοσημάτων (ECDC), οργανισμός
της Ε.Ε. με έδρα τη Στοκχόλμη ξεκινά να δημοσιεύει «ταχείες εκτιμήσεις κινδύνου» από
τις 22 Ιανουαρίου.
Η κλίμακα έχει 5 βαθμίδες: Πολύ χαμηλός – χαμηλός – μέτριος – υψηλός – πολύ υψηλός.
Στις 14 Φεβρουαρίου, το ECDC συμπεραίνει πως ο κίνδυνος για την αντοχή των συστημάτων
υγείας είναι «από χαμηλός ως μέτριος». Οσο για τον κίνδυνο μετάδοσης στον ευρωπαϊκό
πληθυσμό, «είναι επί του παρόντος χαμηλός»!
Στις 23 Φεβρουαρίου, και ενώ περιοχές της Ιταλίας μπαίνουν σε καθεστώς αποκλεισμού, το ECDC εκτιμά πως «η πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης σε Ε.Ε./ΕΟΧ και Η.Β. θεωρείται χαμηλή, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, εξαιτίας του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας και ορισμένων απρόβλεπτων παραγόντων».
Σχεδόν μία στις δύο χώρες δεν εφαρμόζει καραντίνα
Το κλειδί στις διασυνοριακές απειλές για την υγεία όπως ο COVID-1 9 είναι η συνεργασία
δήλωσε το ECDC στο Investigate Europe, αλλά συνεργασία δεν υπήρξε.
Ακόμα και η επιλογή της καραντίνας δεν είναι όσο πανευρωπαϊκή φαίνεται. Δεν είναι μόνο η Βρετανία, η Ολλανδία και η Σουηδία που δεν την υιοθέτησαν. Σύμφωνα με αναφορά του ECDC 24 Μαρτίου μόλις 17 σε σύνολο 31 κρατών βρίσκονται σε συνθήκες ολικού ή μερικού αποκλεισμού. Σχεδόν μία στις δύο ευρωπαϊκές χώρες δεν βρίσκεται σε καραντίνα.
Εκπρόσωπος του ECDC σε επικοινωνία με το Investigate Europe αρνήθηκε να ονοματίσει τις χώρες λέγοντας ότι η πληροφορία αυτή δεν είναι ανοιχτή επειδή τα κράτη-μέλη δεν επιθυμούν
τη δημοσιοποίησή της.
Η ΕΕ ζητά ανοιχτά σύνορα αλλά 12 χώρες τα κλείνουν. Στις 16 Μαρτίου Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τάχθηκε εναντίον του κλεισίματος των συνόρων στον Χώρο Σένγκεν. Το ίδιο απόγευμα 12 χώρες ανάμεσά τους Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ουγγαρία, έκλειναν τα σύνορά τους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 12-13 Μαρτίου 67% των Ιταλών θεωρούν πως το να ανήκεις στην Ε.Ε είναι μειονέκτημα. 88% πιστεύουν πως η Ε.Ε δεν βοήθησε την Ιταλία Διαφωνεί.
Επιστρέφουμε στο παρόν. Στις 18 Μαρτίου 3.996 νεκροί στην Ευρώπη, η πρόεδρος της Κομισιόν προκήρυξε την πρώτη διαδικασία κοινής προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας. Στις 25 Μαρτίου 14.128 νεκροί η Κομισιόν συνεχάρη τον εαυτό της. Η διαδικασία είπε στέφεται με επιτυχία Στις 3 Απριλίου 42.023 νεκροί η Κομισιόν είπε σχετικά με τους αναπνευστήρες πως η παραγωγή και η διανομή τους αναμένεται να πάρει χρόνο. Ως αυτή τη στιγμή καμία μάσκα δεν έχει φτάσει στον προορισμό της.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών