Έτσι θα κάνουμε Πρωτοχρονιά – Αναλυτικά τι ισχύει για μετακινήσεις, κωδικούς και απαγορεύσεις

Μια διαφορετική Πρωτοχρονιά θα περάσουμε φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού καθώς τα μέτρα θα κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με αυτά που βιώσαμε τα Χριστούγεννα.

Οι αυξημένοι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού και των θανάτων εξαιτίας επιπλοκών του έχουν αναγκάσει τις αρχές να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα ειδικά την Πρωτοχρονιά όπου ενδέχεται να αυξηθεί η κινητικότητα λόγω γιορτών. Ας δούμε αναλυτικά τα μέτρα και τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να μην δώσουμε την ευκαιρία στην πανδημία να επανέλθει δριμύτερη.

Ρεβεγιόν με περιοριστικά μέτρα σε σπίτια και ναούς

Σχετικά με τις οικογενειακές συναθροίσεις το μέγιστο επιτρεπτό όριο ατόμων ανά σπίτι είναι τα εννέα άτομα, που υποτίθεται είναι ο μέσος όρος των μελών δύο οικογενειών. Παράλληλα, όπως και τα Χριστούγεννα τα μικρά παιδιά απαγορεύεται να ψάλλουν τα κάλαντα.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά στη λειτουργία των ναών, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, ενώ θα υπάρχει και ανώτατο όριο στον αριθμό των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στους ναούς. Έτσι, για τις απλές εκκλησίες προλέπεται μέγιστος αριθμός πιστών 25 ατόμων, ενώ για τις μητροπόλεις, οι οποίες διαθέτουν μεγαλύτερους χώρους, διευκρινίστηκε πως οι πιστοί θα μπορούν να είναι 50.

Πως θα γίνονται οι μετακινήσεις

Για τις μετακινήσεις των πολιτών, συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί εδώ και καιρό. Οπότε κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα στον ειδικό αριθμό 13033 με τον κωδικό που αιτιολογεί τη μετακίνησή τους, ή να διαθέτουν το εκτυπωμένο έγγραφο που περιέχει τους εν λόγω κωδικούς ή να έχουν συμπληρώσει χειρόγραφη βεβαίωση, στο οποίο θα αναφέρουν τον τόπο αφετηρίας και τον τόπο προορισμού.

Για τις νυχτερινές ώρες, ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 τα ξημερώματα, εκτός από επείγουσες καταστάσεις, ή τη βόλτα κατοικιδίου.

Με τον κωδικό 6 η πρόσβαση στο ρεβεγιόν

Για τη μετάβαση στα οικογενειακά τραπέζια κατά τις ημέρες των εορτών αρκεί η αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 ή μια αντίστοιχη βεβαίωση κίνησης.

Στις μετακινήσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου είχε διευκρινίσει πριν τα Χριστούγεννα πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο ίδιος είχε σημειώσει πως επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο σε μεγάλες περιφέρειες, όπως η Αττική.

Επι ποδός η ΕΛΑΣ για την Πρωτοχρονιά

Με αυστηρότερους ελέγχους και συνεχείς περιπολίες θα επιχειρήσει η αστυνομία να προλάβει μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια για την αλλαγή του χρόνου.

«Οι μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις, με ολονύχτια πάρτι, ανταλλαγή δώρων και άλλα έθιμα όπως η συμβολική χαρτοπαιξία για τύχη το νέο έτος, γίνονται παραμονή Πρωτοχρονιάς και αυτό μας κάνει να εντείνουμε τα μέτρα ελέγχων το διήμερο 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου» είπε στο Sputnik, ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία αναμένει πως στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα γίνουν περισσότερες παραβιάσεις των μέτρων. Έτσι, έχουν δοθεί εντολές σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας να εντείνουν τους ελέγχους μετακίνησης των πολιτών το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, αλλά και το πρωί της 1ης Ιανουαρίου, μετά την λήξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Κατά τα άλλα, σε τυπικό επίπεδο, οι απαγορεύσεις θα είναι οι ίδιες με αυτές των Χριστουγέννων, με διακοπή λειτουργίας των κεντρικών σταθμών του μετρό, συνεχείς ελέγχους σε πλατείες, και «μπλόκα» σε κεντρικούς οδικούς κόμβους.