Εuro 2024: Τελικός χωρίς παρελθόν για Ισπανία και Αγγλία – Πού θα κριθεί η μεγάλη μάχη

Δύο διαφορετικά ποδοσφαιρικά… σύμπαντα ετοιμάζονται να αναμετρηθούν αύριο στον τελικό του Euro 2024, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Ισπανία και Αγγλία δεν έχουν τεθεί ποτέ αντιμέτωπες σε επίπεδο ανδρών στον τελικό κορυφαίας διοργάνωσης. Το έκαναν βέβαια μόλις πριν από 11 μήνες στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών με θριαμβεύτριες τις Ισπανίδες (1-0).

Από εκεί και πέρα, πρόκειται για ένα ζευγάρι χωρίς ιδιαίτερα πάθη και ίντριγκες.

Οι δύο ομάδες δεν έχουν συναντηθεί σε κανένα παιχνίδι υψηλής σημασίας, πέρα από ένα ματς για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1996.

Τι μπορεί να φέρει λοιπόν ένας τελικός Euro με αυτά τα δεδομένα; Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η Ισπανία ήταν η καλύτερη ομάδα στο τουρνουά και η Αγγλία ο απόλυτος… survivor, έχοντας νικήσει όλα τα ματς με ανατροπή στη νοκάουτ φάση.

Tα μονοπάτια που έχουν ακολουθήσει οι δύο φιναλίστ προς τη γερμανική πρωτεύουσα είναι τελείως διαφορετικά.

Η Ισπανία ήταν εξαρχής από τα φαβορί του τουρνουά, και η μόνη από τις ομάδες πρώτης γραμμής που έκαναν σταθερά εντυπωσιακές εμφανίσεις, παρουσιάζοντας στο τερέν συνοχή και μία σαφώς καθορισμένη αγωνιστική ταυτότητα.

Η Αγγλία, πριν από την πρώτη σέντρα του τουρνουά, δινόταν πρώτο φαβορί από το στατιστικό μοντέλο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στατιστικής του ποδοσφαίρου (OPTA) και πράγματι έχει επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μέχρι εδώ, αλλά με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι αναμενόταν. Βρέθηκε στα κρίσιμα ματς να κυνηγάει το σκορ, ισοφάρισε, πήρε προκρίσεις με παράταση και πέναλτι! Κατάφερε δηλαδή να βρει με πολύ κόπο και καρδιοχτύπι τα αποτελέσματα που απαιτούνταν για να φτάσει στον δεύτερο συνεχόμενο τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Γιατί θα μπορούσε λοιπόν να κερδίσει η Αγγλία;

Διότι υπάρχει μια αίσθηση αποφασιστικότητας και πίστης αυτή τη στιγμή, στον τρόπο που αγωνίζεται και συμπεριφέρεται αγωνιστικά. Η ισοφάριση του Τζουντ Μπέλιγχαμ στο 95ο λεπτό εναντίον της Σλοβακίας, η νίκη στα πέναλτι επί της Ελβετίας και το νικητήριο γκολ του Γουότκινς στο 90ό λεπτό κόντρα στην Ολλανδία, έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Αγγλία θα μπορούσε να βρει τρόπο -οποιονδήποτε τρόπο- να φτάσει στο πρώτο της σημαντικό διεθνές τρόπαιό της μετά από 58 χρόνια.