«Μικρό καλάθι» κρατάει η Αθήνα για τα αποτελέσματα της σημερινής, νέας συνεδρίασης του Eurogroup, καθώς αν και η Ευρώπη, όπως και ολόκληρος ο κόσμος βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κρίση, η οποία κατά γενική εκτίμηση θα βυθίσει τη γηραιά Ηπειρο συνολικά στη μεγαλύτερη και πιο απότομη ύφεση σε καιρό ειρήνης, οι εξελίξεις δείχνουν κατώτερες των περιστάσεων.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι στην προχθεσινή, πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup, υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Παρέμειναν, ωστόσο, σημαντικές διαφορές, οι οποίες δύσκολα μπορεί να καλυφθούν.
Κατά τις ίδιες πηγές, αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των συζητήσεων είαι τα εξής ;
- Ένα υπό συζήτηση μέτρο είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή δανείων, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα κράτη-μέλη, για τη στήριξη της απασχόλησης.
- Eνας μηχανισμός εγγυοδοσίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα επιτρέψει την κινητοποίηση 200 δισεκ. ευρώ για τη διαφύλαξη της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
- H παροχή χρηματοδοτικών γραμμών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, συνολικού ύψους 240 δισεκ. ευρώ. Αυτά τα τρία μέτρα αντιστοιχούν περίπου σε 540 δισεκ. ευρώ.
Kατά τις εκτιμήσεις της Αθήνας, το πιο δύσκολο ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει σε όλα τα κράτη-μέλη να δανείζονται φθηνά. Αυτό μπορεί να είναι ένα κοινό ευρωομόλογο ενδεχομένως ή ένας άλλος κοινός μηχανισμός – προοπτική, ωστόσο, στην οποία αντιστέκονται σθεναρά μια σειρά από χώρες, με πρώτη τη Γερμανία.
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ένα σημείο που χρειάζεται διευκρίνιση αφορά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών είναι ότι η μόνη προϋπόθεση που πρέπει να υπάρχει για τον δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα αφορά την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και τη χρήση των χρημάτων αυτών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Καμία άλλη προϋπόθεση. Και εκεί, ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες…