Eurogroup: Συμφωνία για τον κορονοϊό

Με συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά το Eurogroup, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως η χρυσή τομή βρέθηκε σε ένα πακέτο 500 δισ. ευρώ και πρόσβαση στην πιστωτική του ESM όσο διαρκεί η κρίση.

Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση: Αμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη – η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου – και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.

«Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19», μετέδωσε πριν από λίγο ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο, «η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τους υπουργούς να χειροκροτούν».

«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο. Οι προτάσεις ήταν αδιανόητες πριν από μερικές εβδομάδες, υποστήριξε. Σήμερα είναι διαφορετικά, έχουμε μια τεράστια παρέμβαση περί το 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και ευελιξία, ενώ η ΕΚΤ συνεισφέρει 16% του ΑΕΠ. Αν συνδυάσουμε τα ποσά μιλούμε για τρισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε. Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, «γι’ αυτό είναι σημαντική η αλληλεγγύη».

Τρεις πυλώνες για άμεση αντίδραση

Εστίασε επίσης, σε τρία δίχτυα προστασίας: για εργαζόμενους, εταιρείες και χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σεντένο τόνισε πως το δίχτυ προστασίας των επιμέρους χωρών για τους εργαζόμενους αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Γι’ αυτό ενεργοποιείται το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν που θα διοχετεύσει έως 100 δισ. ευρώ στις επιμέρους χώρες που έχουν ανάγκη.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις υπήρξε από τα κράτη προσπάθεια στήριξης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΤΕπ θα δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή ομπρέλα στήριξης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 200 δισ. ευρώ.

Τέλος για τις χώρες-μέλη συμφωνήθηκε να υπάρξει μια γραμμή στήριξης 2% του ΑΕΠ, συνολικά 240 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη του ESM. Όποια χώρα τα χρησιμοποιήσει θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες. Μόνη προϋπόθεση να στηριχθεί το σύστημα υγείας και δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Ταμείο Ανοικοδόμησης στο μέλλον

Έκανε επίσης αναφορά σε ένα Ταμείο Ανοικοδόμησης των οικονομιών μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο κ. Σεντένο τόνισε πως οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν από τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο αυτό θα είναι προσωρινό.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος κάνει λόγο για ένα πακέτο στήριξης των οικονομικών χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ΕΕ.