Eurovision 2020: “Εμφύλιος” στον ημιτελικό που συμμετέχει η Ελλάδα και το ρεκόρ του Κοντόπουλου

Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας για τον 65ο διαγωνισμό της Eurovision που θα διεξαχθεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, με ερμηνεύτρια την 17 Stefania και το τραγούδι της “SUPERG!RL” αποσπώντας πολλά θετικά σχόλια στο πρώτο άκουσμα του τραγουδιού στο διαδίκτυο.

Ωστόσο στον ημιτελικό μας, θα λάβουν μέρος 3 συμμετοχές με έντονο “άρωμα” Ελλάδας.
Η Αρμενία συμμετέχει με την Αθηνά Manoukian (Ελληνοαρμένικης καταγωγής), η Εσθονία και η Μολδαβία με συνθέτη τον Δημήτρη Κοντόπουλο και σκηνοθέτη τον Φωκά Ευαγγελινό.

Έτσι λοιπόν, τρία τραγούδια έχει ο Δημήτρης Κοντόπουλος στον φετινό διαγωνισμό. Το SUPERG!RL της Ελλάδας, το Prison της Μολδαβίας και το What Love Is της Εσθονίας. Αυτό είναι κάτι που συνέβη μία ακόμη φορά στα χρονικά του διαγωνισμού.

Το 2017 ο Borislav Milanov ήταν ο συνθέτης, μεταξύ και άλλων συνδημιουργών φυσικά, των συμμετοχών της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας. Βέβαια μόνο ένα από τα τρία του τραγούδια κατάφεραν να περάσουν στον τελικό. Συγκεκριμένα αυτό της Βουλγαρίας, το Beautiful Mess, που εν τέλει κέρδισε την δεύτερη θέση.

Ιστορία όμως αναμένεται να γράψει και ο Δημήτρης Κοντόπουλος, αφού αν και οι τρεις συμμετοχές του περάσουν στον τελικό, τότε θα είναι ο μοναδικός συνθέτης στην ιστορία του διαγωνισμού με τρία τραγούδια στον τελικό!

Θυμίζουμε ότι την περσινή χρονιά ο John Lundvik ήταν συνθέτης των συμμετοχών της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και ο Thomas G:Son στο παρελθόν έχει υπάρξει συνθέτης δύο συμμετοχών.

Ο Δημήτρης Κοντόπουλος τυπικά και μόνο (αν και έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα κανονικά), δεν υπογράφει το τραγούδι της Εσθονίας σαν συνθέτης, αλλά σαν παραγωγός. Αυτό έγινε προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα με τους κανονισμούς του Eesti Laul (εθνικός τελικός Εσθονίας), αφού θα έπρεπε τα υποψήφια τραγούδια να έχουν έστω κατά 50%, Εσθονούς δημιουργούς. Έτσι, στιχουργός φαίνεται κανονικά η Sharon Vaughn, η οποία είναι Αμερικανίδα υπήκοος και συνθέτης ο ίδιος ο τραγουδιστής Uku Suviste.

Με έντονο λοιπόν Ελληνικό ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, στις 12 – 14 (ημιτελικοί) και 16 Μαίου (τελικός).