Ευ. Μυτιληναίος: Η ενεργειακή κρίση πρώτη εκ των πολλών που έρχονται

«Υπάρχουν 20άχρονοι που δεν ξέρουν τι σημαίνει πληθωρισμός. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στις αγορές. Το μομέντουμ που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται μετά τη σταδιακή έξοδο από την πανδημία απειλείται πάρα πολύ από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση και στα ενεργειακά κοστολόγια», σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, μέσω της οποίας προειδοποίησε για «πολλές ενεργειακές κρίσεις που έρχονται».

Αναφορικά με το ζήτημα του πληθωρισμού, τόνισε πως αυτό συνέβη για μια σειρά από λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες τύπωσαν πολλά λεφτά που δεν είχαν σχέση με την παραγωγικότητα της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Αντίστοιχα, οι κυβερνήσεις έδειξαν μεγάλη δημοσιονομική ανοχή, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου τα περιθώρια ήταν μηδενικά.

Στη συνέχεια, και όταν δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η πανδημία υποχωρεί, έσπευσε να ξοδέψει πολύ γρήγορα, γεγονός που με τη σειρά του δημιούργησε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση. Αύξηση στην οποία η δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, καθώς «πολλά εργοστάσια δεν ξανάνοιξαν μετά την πανδημία, πολλές προγραμματισμένες επενδύσεις δεν έγιναν, ενώ δεν κατασκευάστηκαν και πλοία υπό παραγγελία».

Έτσι, η ανισορροπία αυτή οδήγησε σε αύξηση του πληθωρισμού και πλέον, «εδώ που φτάσαμε, αυτό που τον σπρώχνει πάρα πολύ είναι το ενεργειακό πρόβλημα».
Μαλιστα, όλα τα παραπάνω απειλούν την επερχόμενη ανάκαμψη, η οποία στην Ελλάδα θα είναι και μεγαλύτερη, ακριβώς γιατί ήταν μεγαλύτερη η πτώση.

Ως προς την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι «είναι ότι αυτή είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται» και απέδωσε το πρόβλημα στο γεγονός ότι οι κοινωνίες αποφάσισαν ότι πρέπει «χθες» να πάμε στην απανθρακοποίηση δίχως η απόφαση αυτή να συνοδεύεται από σχέδιο, από επενδύσεις, και από την εξασφάλιση του βασικού αγαθού της ενέργειας για τον πληθυσμό.

«Εχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Ξέρετε πού είμαστε τώρα; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν ως καύσιμο μετάβασης το αέριο, ούτε έχουν γίνει οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων για αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει, είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε ότι όταν φυσά, λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο, λειτουργούν. Μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση» προσέθεσε χαρακτηριστικά.Ανέφερε μάλιστα ότι ενδέχεται να βιώσουμε ελλείψεις το χειμώνα στο φυσικό αέριο καταλήγοτας ότι ή θα πάμε πολύ γρήγορα όπως θέλουν οι «φανατικοί πράσινοι» ή παράλληλα με τη μετάβαση θα φτιάχνουμε τις υποδομές.

«Το μομέντουμ που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται μετά τη σταδιακή έξοδο από την πανδημία απειλείται πάρα πολύ από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση και στα ενεργειακά κοστολόγια», σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ψάλτης: Να είμαστε ειλικρινείς σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις δανείων

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης εκτίμησε ότι στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι δεδομένο ότι η ανάκαμψη θα είναι τύπου V.

Ανέφερε πάντως ότι στην περίπτωση της χώρας μας υπάρχει η προσδοκία που γεννά η διαδικασία αλλαγή του παραγωγικού μείγματος ενώ κίνδυνο αποτελεί και η «εφαρμογή», δηλαδή η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Στις προκλήσεις προστίθεται επίσης ο «κίνδυνος του μεταρρυθμιστικού έργου», μολονότι «βλέπουμε θετικά σημεία ως προς τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας» ενώ παράλληλα προσέθεσε και τον κίνδυνο της «δημοσιονομικής χαλάρωσης».

«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Μπορούμε να αισιοδοξούμε, αλλά δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο ότι υπάρχουν ουσιαστικοί κίνδυνοι», επεσήμανε.
Σχολιάζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε πως ήδη οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επενδυτικά πλάνα και ώριμα σχέδια. Εντούτοις, προσέθεσε πως «εκεί που αλλάζουν τα πράγματα είναι όταν πηγαίνεις πιο χαμηλά». Και αυτό γιατί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και πρέπει να στηριχθεί. Μάλιστα αναφερόμενος στο ρόλο των τραπεζών στο εγχείρημα τόνισε πως «δεν είμαστε απλά δανειστές, προσπαθούμε να είμαστε και σύμβουλοί».

Ως προς το θέμα των χορηγήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο Ψάλτης έδωσε σαφές μήνυμα, τονίζοντας πως έχει φτάσει η ώρα να είμαστε ειλικρινείς, αναφέροντας ότι, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν στην κρίση που άφησε μεγάλες ζημιές και στις τράπεζες. Και προσέθεσε πως δεν μπορούμε να μη σεβόμαστε τα αυστηρά κριτήρια χορήγησης, γιατί διαφορετικά δεν σεβόμαστε τους αποταμιευτές μας. Καταλαβαίνω την πικρία όσων δεν έχουν δάνεια, αλλά υπάρχουν λόγοι. «Ας συμφωνήσουμε ότι οι τράπεζες είναι εδώ για να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα».

Τέλος, σχολιάζοντας την ενεργειακή κρίση, ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως θέλουμε να ελπίζουμε πως θα ομαλοποιηθούν οι συνθήκες. Και προσέθεσε ότι πιστεύει το ευνοϊκό σενάριο, ότι θα υπάρξει «ανακατωσούρα» έως το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά μετά θα έχουμε ομαλοποίηση.

Βενιζέλος: Να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις

Τέλος, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο αφηγήσεις: η μια, η πιο απλοϊκή, αναφέρεται στην κανονικότητα, τη θεωρία της ισχυρής ανάπτυξης, ότι «θα πορευόμαστε σε σιδερένιες ράγες». Η άλλη είναι πιο περίπλοκη, πιο επιφυλακτική, «έχει διδαχθεί περισσότερα μαθήματα από τα τελευταία 12 χρόνια».

Μάλιστα, τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις καθώς το διεθνές οικονομικό τοπίο επηρεάζεται πολύ από πολιτικούς παράγοντες, από τη γεωστρατηγική (σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας κ.λπ.). Αυτό συνδέεται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, με τις τιμές στην ενέργεια.

«Χρειαζόμαστε μια νέα παγκόσμια σύμβαση που θα αφορά το ‘μπαλόνι’ που έχει δημιουργηθεί από τις κεντρικές τράπεζες», ανέφερε σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο διεθνές χρηματοοικονομικό τοπίο, χωρίς όμως να υιοθετεί τη λέξη «κούρεμα».

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Το “κούρεμα” δεν ακούγεται ευχάριστα, είναι μια απειλή που μπορεί να τινάξει στον αέρα τις αποδόσεις και τα επιτόκια μιας χώρας. Χρειάζονται πιο κομψά, πιο υπαινικτικά μέσα για να διαχειριστεί η παγκόσμια οικονομία και οι κεντρικές τράπεζες αυτό το φαινόμενο».

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να έχουμε βασική επιδίωξη να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα, προσθέτοντας ότι το 2012 κάναμε ένα «υβριδικό δημόσιο χρέος», που σε μεγάλο βαθμό είναι εκτός αγορών.

Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε πώς θα κινηθούμε μετά την έξοδο από τα μέτρα της πανδημίας. Θα επικρατήσει το πνεύμα ευελιξίας στην ΕΕ; αναρωτήθηκε. Χρειαζόμαστε ένα πιο «έξυπνο» Σύμφωνο Σταθερότητας, κατέληξε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Άγριο ξύλο στην Κρέστενα: Εξωσχολικός επιτέθηκε σε 16χρονο μέσα στο σχολείο
Ιανουάριος 10, 2025
Συγκλονιστικές μαρτυρίες από κατοίκους που επιστρέφουν στα σπίτια τους στο Λος Άντζελες – Οργή και απογοήτευση για τους πυρόπληκτους
Ιανουάριος 10, 2025
Ευρωλίγκα: Ο τρομερός Βεζένκοφ «εκτέλεσε» με 45άρι την Μπάγερν στο ΣΕΦ
Ιανουάριος 10, 2025
Συνελήφθη 21χρονος στο Περιστέρι με πιστόλι και 12 φυσίγγια πάνω του
Ιανουάριος 10, 2025
«Θα σας βρουν σε χαντάκι» – Απειλές καταγγέλλει ότι δέχεται ο δικηγόρος της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής
Ιανουάριος 10, 2025
Ν. Δένδιας για έκτακτες κρίσεις: Απαιτείται να εκσυγχρονιστούμε για να πάμε μπροστά
Ιανουάριος 10, 2025
Λάρισα: Περιπλέκεται το μυστήριο της εξαφάνισης του 39χρονου Βασίλη – Πού στρέφονται οι έρευνες
Ιανουάριος 10, 2025
Είχε βραβευτεί ως «αστυνομικός της χρονιάς» μια από τους συλληφθέντες για το κύκλωμα προστασίας των οίκων ανοχής
Ιανουάριος 10, 2025
Εφετείο Θράκης: Επικυρώθηκε η πρωτόδικη καταδίκη του ιδιοκτήτη των σκύλων που σκότωσαν την Βρετανίδα τουρίστρια στη Μαρώνεια
Ιανουάριος 10, 2025
Πήλιο: Απειλούσε και εκβίαζε την παντρεμένη σύντροφό του για να γυρίσει κοντά του
Ιανουάριος 10, 2025