Ευαγγελισμός: Σοβαρό ατύχημα λόγω έκρηξης

Σοβαρό ατύχημα στο λεβητοστάσιο συνέβη σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Σύμφωνα με την καταγγελία του σωματείου εργαζομένων υπήρξε ανάφλεξη πετρελαίου και συνέβη δυνατή έκρηξη. Τη στιγμή εκείνη υπήρχε εργαζόμενος στο λεβητοστάσιο, ο οποίος σώθηκε από καθαρή τύχη, όπως αναφέρουν οι γιατροί:

“Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή, που σήκωσε σιδερένια τάπα σχεδόν 30 κιλών σε ύψος 2 μέτρων! Το πετρέλαιο ανεφλέγη μέσα στην κεντρική κάμινο (κι ευτυχώς, όχι στις εγκαταστάσεις) γιατί αλλιώς θα μιλούσαμε για ατύχημα μεγάλης κλίμακας. Καπνοί κι αναθυμιάσεις παντού, ακόμη και μέσα στα χειρουργεία!! Και γι’ άλλη μια φορά, από τύχη δεν είχαμε θύματα. Προφανώς κινδύνεψε σοβαρά ο συνάδελφος θερμαστής της βάρδιας που εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσε έλεγχο σε άλλο σημείο (δεξαμενές)”, τονίζουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές στο νοσοκομείο εξαιτίας της βλάβης στο λεβητοστάσιο μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε θέρμανση και ζεστό νερό.

“Τμήματα των μαγειρείων και της αποστείρωσης λειτούργησαν ελλιπώς. Και πάλι εξαιτίας του απαρχαιωμένου εξοπλισμού και της ελλιπούς συντήρησης μπήκαν σε κίνδυνο άνθρωποι και ανεστάλησαν λειτουργίες απαραίτητες για ασθενείς και προσωπικό. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και διαχρονικά! Αυτές τις απαρχαιωμένες κι επικίνδυνες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, ποιος προϋπολογισμός θα τις καλύψει;”, αναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Παρά τις καταγγελίες πριν από 2 μήνες δεν έγινε αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων και ασυντήρητων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους εργαζόμενους:

“Μόλις πριν 2 μήνες συζητούσαμε για σοβαρό ατύχημα στο χώρο των πλυντηρίων. Το ατύχημα προέκυψε από ρήξη του σωλήνα που μεταφέρει καυτό λάδι (>180ο C) από το μηχανοστάσιο στα πλυντήρια του νοσοκομείου διατρέχοντας χώρους υψηλής επικινδυνότητας όπως πχ. το τμήμα των ιδιαίτερα εύφλεκτων ιατρικών αερίων. Στο χώρο κοντά στα πλυντήρια χύθηκε καυτό λάδι και όλη η πτέρυγα «ΑΧΕΠΑ» που βρίσκεται από πάνω (με δεκάδες κλινικές, μονάδες με νοσηλευόμενους κι εργαζόμενους) πλημμύρισε από καπνό και αναθυμιάσεις κι από τύχη δεν υπήρξαν τότε θύματα. Καταγγείλαμε την ύπαρξη πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων, αποσάθρωσης της τοιχοποιίας και αποσπασματικής, ανεπαρκούς, (ή και καθόλου) συντήρησης, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και πραγματικής «αποψίλωσης» του προσωπικού της τεχνικής υπηρεσίας (λιγοστοί εργολαβικοί και συχνά μετακινούμενοι συνάδελφοι τεχνικοί), την αδιαφορία των διοικούντων ακόμη και σε καταγγελίες μας για ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες, για εύφλεκτα υλικά, ακόμη και για σχάση σε λέβητες υψηλών πιέσεων!! Μόνο μέρος της βλάβης διορθώθηκε ως σήμερα. Το συνολικό πρόβλημα παραμένει και είναι ιδιαίτερα σοβαρό”, τονίζουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

-Ad-