Ευλογιά των πιθήκων: Ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Ινδία από τη νόσο – Τέταρτος παγκοσμίως

Τον πρώτο θάνατο από ευλογιά των πιθήκων ανακοίνωσε η Ινδία. Πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα από το κρατίδιο Κεράλα στα νότια της χώρας Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο από τη νόσο που γίνεται γνωστός κατά το παρόν ξέσπασμα.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία ανέφερε δύο θανάτους που συνδέονται με την ευλογιά των πιθήκων και η Βραζιλία τον πρώτο θάνατο από τη νόσο.

Ο θάνατος στην Ινδία είναι επίσης ο πρώτος που καταγράφεται στην Ασία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα για την ευλογιά των πιθήκων στις 23 Ιουλίου.

Το θύμα της νόσου στην Ινδία ήταν ένας 22χρονος Ινδός, ο οποίος πέθανε το Σάββατο, όπως είπε στους δημοσιογράφους υπουργός της κυβέρνησης της Κεράλα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έθεσε σε απομόνωση 21 ανθρώπους οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του.

“Το πρόσωπο αυτό έφθασε στην Κεράλα στις 21 Ιουλίου αλλά επισκέφθηκε νοσοκομείο μόλις στις 26 όταν εμφάνισε κόπωση και πυρετό”, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς καμία από τις επαφές του δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα.

Η υπουργός Υγείας της Κεράλα, η Βίνα Τζορτζ, είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι η οικογένεια του θύματος είχε πει την προηγούμενη ημέρα στις αρχές ότι ο άνδρας είχε βγει θετικός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προτού επιστρέψει στην Ινδία.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της χώρας δεν σχολίασε τον θάνατο, αλλά περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει μια ομάδα κρούσης αποτελούμενη από υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να επιτηρεί τα κρούσματα της νόσου στη χώρα, όπου τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει πως έχουν καταγραφεί τουλάχιστον πέντε.

Στο τέλος του περασμένου μήνα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι 78 χώρες έχουν αναφέρει πάνω από 18.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων-οι περισσότερες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων προκαλεί νόσηση με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με τον ιό της ευλογιάς και συναντάται κυρίως στην κεντρική και δυτική Αφρική.

Η νόσος μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά, δερματικές βλάβες ή μολυσμένα αντικείμενα καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νίκος Κουρκούλης για Κέλλυ Κελεκίδου: «Ούτε κρύο ούτε ζέστη η σχέση μας»
19 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: Έρχεται λευκός Δεκέμβρης – Θα το «στρώσει» και στα πεδινά της Ελλάδας
19 Νοεμβρίου, 2024
Άγιον Όρος: Τρόμος για δύο Αυστριακούς στα ανοικτά – Προσέκρουσαν με το ταχύπλοο σε βράχια
19 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: Ανοίγει η πύλη του ψύχους από την Ουκρανία – Πότε θα φτάσει στην Ελλάδα
19 Νοεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 39χρονο για την δολοφονία της εγκύου συντρόφου του, Γεωργίας
19 Νοεμβρίου, 2024
Κεφαλογιάννη: Η απόφαση Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά ήταν δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη
19 Νοεμβρίου, 2024
Η Ειρήνη Μουρτζούκου επιμένει στους ισχυρισμούς περί βιασμού: «Ήθελα να γεννηθούν τα παιδιά»
19 Νοεμβρίου, 2024
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Τι θα ισχύει με τα ταξί στην Αθήνα
19 Νοεμβρίου, 2024
Μαρίνα Σταυράκη γράφει βιβλίο: «Θα καλούσα τον Πατούλη στην παρουσίαση, αν μπορούσε να το αντέξει»
19 Νοεμβρίου, 2024
Συνεδριάζει το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας για τη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ
19 Νοεμβρίου, 2024