Ευλογιά των πιθήκων: Επανέρχονται μάσκες, καραντίνες και εμβόλια – Παγκόσμιος συναγερμός

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας η αξιολόγηση και οι συστάσεις του Eυρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στην Ευρώπη, το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα που επιβάλει καραντίνα τριών εβδομάδων σε όσους νοσούν.

Από τις τελευταίες χώρες που επιβεβαιώνουν κρούσματα είναι η Αυστρία, το Ισραήλ και η Ελβετία. Τουλάχιστον 20 περιπτώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Βρετανία, ενώ στις ΗΠΑ εξετάζονται ύποπτες περιπτώσεις σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με ταξιδιώτη από τη Νιγηρία.

Αυτό που ανησυχεί είναι η ασυνήθιστη διασπορά του ιού, ο οποίος υπάρχει εδώ και χρόνια στην Αφρική και δεν είχε στο παρελθόν εξαπλωθεί, πέρα από μεμονωμένα κρούσματα που συνδέονταν με ταξίδια σε περιοχές που η ευλογιά είναι ενδημική.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων θα προτείνει σήμερα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του ιού. Συμφωνα με τους Financial Times θα απευθύνει επίσης, σύσταση για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού.

Στην Ελλάδα οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιο κρούσμα καθώς, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, το πρώτο ύποπτο κρούσμα που εντοπίστηκε τελικά έχει προσβληθεί από ανεμοβλογιά. Η κλινική εικόνα του Ρουμάνου ασθενούς ήταν καλή, χωρίς πυρετό την Κυριακή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, διενεργήθηκαν δύο επαναλαμβανόμενοι εργαστηριακοί έλεγχοι του δείγματος, ενώ, όπως αναφέρεται, υπάρχει συνάφεια των συμπτωμάτων και των δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούν οι δύο ασθένειες.

Ο 29χρονος Ρουμάνος και η σύντροφός του μένουν στην Αγγλία και αυτές τις μέρες βρίσκονταν στην Κεφαλονιά για διακοπές, όταν εκείνος εμφάνισε συμπτώματα και πήγε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί, βλέποντας το βασικό σύμπτωμα, το εκτεταμένο εξάνθημα στο δέρμα, ειδοποίησαν τον ΕΟΔΥ και η μεταφορά του ζεύγους στην Αθήνα έγινε με C-130 μέσα σε ειδικές κάψουλες, μέχρι τη διακομιδή τους με ασθενοφόρα στο Αττικό Νοσοκομείο. Τον ασθενή επιβλέπει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας νοσοκομείου “ΑΤΤΙΚΟΝ” Σπύρος Πουρνάρας επισημαίνοντας πως είναι μια συνήθης ασθένεια στην Αφρική, τη Νιγηρία και το Κονγκό με μικρή θνησιμότητα και προσέθεσε ότι στην Ευρώπη δεν είχε έλθει ποτέ. «Ελπίζουμε να είναι παροδική», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ήδη τρία εμβόλια για αυτή την ασθένεια. Τα δύο είναι ήδη εγκεκριμένα και το τρίτο είναι στο στάδιο της έρευνας».

-Ad-