Ευλογιά των πιθήκων: Επείγουσα δράση από την Ευρώπη για τα κρούσματα ζητάει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί τα κράτη της Ευρώπης για την ευλογιά των πιθήκων, ενώ ζήτησε να ληφθεί «επείγουσα δράση» για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα, τα οποία αρχίζουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε ανακοίνωση, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «αυξήσουν τις προσπάθειές τους τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες προκειμένου να αποτραπεί η ευλογιά των πιθήκων να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή».

«Μια επείγουσα και συντονισμένη δράση είναι επιτακτική εάν θέλουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση στον αγώνα κατά της μετάδοσης της νόσου», εκτιμά ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε.

Με βάση τα δεδομένα του οργανισμού υγείας, η Ευρώπη έχει στο εξής περισσότερα από 4.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εργαστήριο, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με τα μέσα Ιουνίου. Ο αριθμός αυτός λοιπόν, αντιπροσωπεύει το 90% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανά τον κόσμο από τα μέσα Μαΐου, όταν η ασθένεια αυτή που ήταν μέχρι τότε ενδημική μόνο σε δέκα χώρες της Αφρικής, άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.