Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιος συναγερμός και σενάρια επιστροφής της μάσκας!

Για τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Όπως είπε προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν σχέση με περιοχές όπου υπάρχει ο ιός, όπως η Αφρική.

Η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στο πώς μπορεί κάποιος να κολλήσει ευλογιά των πιθήκων. Όπως ανέφερε υπάρχουν τρεις τρόποι. Μέσω του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή με μεγάλα σταγονίδια. Επίσης, κάποιος μπορεί να κολλήσει αν έρθει σε επαφή με τα εξανθήματα του ασθενή, αλλά και αν κάποιος έρθει σε επαφή με τα σεντόνια ή τα ρούχα του ασθενή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια της ευλογιάς, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε πως πιστεύεται ότι υπάρχει συσχέτιση και το εμβόλιο που ήδη υπάρχει και πιθανόν μας καλύπτει. Ωστόσο, σημείωσε ότι αναμένονται συστάσεις από τον ECDC.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει κάποιον να κινητοποιήσουν και να απευθυνθεί στον γιατρό, σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου είναι αρχικά ο πυρετός, η κόπωση και η λεμφαδενοπάθεια, καθώς και η εμφάνιση του εξανθήματος, που ξεκινάει από το πάνω μέρος του σώματος, πάει προς τα κάτω και αλλάζει μορφή.

Επιστρέφει η μάσκα στην Ελλάδα;

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μάσκα, λόγω της ευλογιάς των πιθήκων η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν υπάρξει αύξηση στην συρροή των κρουσμάτων.

Παγκόσμιος συναγερμός

Σε επαγρύπνηση η παγκόσμια κοινότητα για την ευλογιά των πιθήκων που έχει κάνει την εμφάνισή της σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ισραήλ, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να αναμένεται να προτείνει σήμερα Δευτέρα (23/5) στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Ήδη κάποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου. Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλλει καραντίνα 21 ημερών, ενώ η Νέα Υόρκη επανέφερε τη μάσκα.

Την ίδια στιγμή οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν για την ασυνήθιστη διασπορά του ιού, ο οποίος υπάρχει μπορεί να υπάρχει στην Αφρική εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο δεν είχε εξαπλωθεί με αυτό το ρυθμό, εκτός από μεμονωμένα κρούσματα που συνδέονταν με ταξίδια σε περιοχές που η ευλογιά είναι ενδημική.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν πάνω από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλα 28 ύποπτα σε 12 χώρες όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που κυρίως εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται από 5 έως 21 μέρες.

Αυτά μπορεί να είναι:

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού).

Πόσο επικίνδυνη είναι:

Συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.